Massesaksøker europeiske musikk-pirater

I USA massesaksøker plateselskapene enkeltbrukere som piratkopierier musikk. Nå starter de med det samme i Europa.

I USA massesaksøker plateselskapene enkeltbrukere som piratkopierier musikk. Nå starter de med det samme i Europa.

Musikkbransjens kamp mot piratkopiering blir stadig bitrere ettersom eksisterende tiltak ikke ser ut til å ha noen nevneverdig effekt. I USA har derfor plateselskapene forlengst begynt å spore opp enkeltbrukere som enten deler ut musikk og det trenger ikke å være så mye.

Kritikere påpeker at dette er svært kostbart for plateselskapen, men likevel tar de nå i bruk samme metode her i Europa. Landwell, et advokatselskap eid av PricewaterhouseCoopers, forteller at selskapet har samlet inn i Spania har samlet inn IP-adresser til 95.000 filutvekslere.

Planen er å anmelde de 4000 mest aktive brukerne, forteller selskapet til Cnet.com. Nye versjoner av filutvekslingsprogrammer krypterer IP-adressene til brukerne, men inneholder et hull - Landwell kunne logge seg på med eldre versjoner av programmene som ikke krypterer adressene.

Håpet er trolig mer å skremme enn å kreve penger, men spørsmålet er om spanske brukere lar seg skremme, for filutveksling er lov i Spania så lenge det ikke er penger involvert. Dessuten må Landwell kreve brukernavn utlevert fra Internett-leverandører basert på IP-adressene de har.

Norge og alle EU-land, inkludert Spania, arbeider med å innføre den nye EU-loven som kalles Infosoc.

    Les også:

Denne strammer inn nasjonale lover og gjør det blant annet eksplisitt ulovlig å både laste ned og dele ut kopibeskyttet materiale over Internett. Denne loven vil rydde vekk etter alt å dømme rydde vekk alle juridiske hindringer for aksjoner som den Landwell forsøker å gjennomføre i Spania.

Til toppen