JUSS OG SAMFUNN

Massesøksmål mot Microsoft

Krever enklere tilbakebetaling for ubrukte Windows-lisenser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. jan. 2011 - 13:00

Den italienske forbrukerorganisasjon ADUC har ifølge Channel Register innledet et massesøksmål mot Microsoft fordi det er svært vanskelig for vanlige pc-brukere å en refusjon dersom brukeren ikke ønsker å benytte det forhåndsinstallerte Windows-operativsystemet på nye pc-er.

Det er få forhandlere tilbyr pc-er uten at en Windows-versjon er ferdig installert, og i de tilfellene hvor slikt tilbys, er utvalget av modeller ofte svært begrenset.

For pc-kunder som allerede har en Windows-lisens som kan flyttes over til en ny pc, eller som ikke ønsker å benytte Windows i det hele tatt, kan det være en utfordring å få refundert utgiftene for det forhåndsinstallerte, men ubenyttede operativsystemet.

I programvarelisensen til Windows 7 heter det som følger:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine its return policy. You must comply with that policy, which might limit your rights or require you to return the entire system on which the software is installed.

Det er altså opp til leverandøren av pc-en hva slags refusjonsordning som tilbys, for eksempel at hele pc-en må leveres tilbake og kjøpet heves dersom Windows-lisensen ikke aksepteres av brukeren.

Ifølge Cnet News har ADUC som mål med massesøksmålet å få i gang en høring og også å kreve at Microsoft annullerer seksjonen i lisensen som krever at kundene må henvende seg til pc-leverandøren i stedet for Microsoft for å få refundert utgiftene for den ubrukte Windows-lisensen. En kopi av søksmålet er tilgjengelig på italiensk her.

Det finnes en egen Wikipedia-artikkel om dette temaet, hvor det vises til en rekke rettssaker og andre tilfeller hvor kunder har ønsket å få igjen pengene for en ubenyttet Windows-installasjon. Kundene har vunnet fram i noen saker, og tapt i andre. Det nevnes også tilfeller hvor det samme selskapet har utbetalt en refusjon til noen kunder, men nektet andre.

Til Cnet News sier en talsperson for Microsoft at konsumenter står fritt til å kjøpe pc-er uten operativsystem fra Microsoft.

– PC-leverandører (kjent som OEM-er) står fritt til å selge pc-er med et annet operativsystemet forhåndsinstallert eller helt uten operativsystem. Det er viktig å merke seg at Microsofts avtaler med OEM-er er ikke-eksklusive. Kunder som kjøper en pc fra en OEM med Windows forhåndsinstallert, og som så ønsker å returnere pc-en og/eller den forhåndsinstallerte programvaren, bør sette seg inn i OEM-ens policy for retur eller refusjon, sier talspersonen.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.