Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Massesøksmål mot Microsoft

Krever erstatning etter katastrofalt Surface RT-salg.

Surface RT, her demonstrert av Windows-direktør Christian Almskog i Microsoft Norge under lanseringen i februar, har vært alt annet enn en suksess for Microsoft.
Surface RT, her demonstrert av Windows-direktør Christian Almskog i Microsoft Norge under lanseringen i februar, har vært alt annet enn en suksess for Microsoft. Bilde: Per Ervland

Det amerikanske advokatfirmaet Robbins Geller Rudman & Dowd innledet denne uken et massesøksmål mot Microsoft. De som inviteres til å delta, er de som har kjøpt ordinære Microsoft-aksjer i perioden 18. april til 18. juli i år. Dette er tidspunktet mellom Microsofts resultatpresentasjoner for 1. og 2. kvartal.

Bakgrunnen for det hele er det store varelageret Microsoft har av selskapets lite salgbare Surface RT-nettbrett. Den 18. juli ble det klart at Microsoft har nedskrevet verdien på dette varelageret med 900 millioner dollar som følge av en prisjustering på 150 dollar i rabatt. Det tilsier at varelageret da var på 6 millioner enheter – langt flere enn det Microsoft har greid å selge på mer enn et halvt år.

– Fullstendig katastrofe

Nyheten om nedskrivningen førte til at aksjekursen falt med 11,4 prosent. Ifølge Robbins Geller Rudman & Dowd er dette det største fallet i aksjekursen på fire år.

Deltakerne i massesøksmålet hevder at Microsoft lot markedet tro at selskapets lansering av Surface RT ble gjennomført på en avmålt og konservativ måte, slik at selskapet kunne observere og forstå hvordan det utviklet seg.

– Det som de tiltalte visste, men ikke opplyste investorene om, var at Microsoft inntog i nettbrettmarkedet var en fullstendig katastrofe, heter det i søksmålet.

Saksøkerne mener dessuten at den store lagerbeholdningen av Surface RT-brett, som Microsoft nå sliter med å bli kvitt, er i stor grad skyldes begrensningene ved operativsystemet som Surface RT-brettene er utstyrt med, altså Windows RT.

Ifølge søksmålet førte disse begrensningene til at Windows RT-baserte enheter tidlige fikk negative brukeromtaler, noe som igjen har ført til at systemene har blitt ignorert av konsumentene. Dette førte til at forhandlere allerede i først kvartal i år begynte å kutte prisene på slike enheter, for å skape en viss etterspørsel og for å kvitte seg med lagerbeholdningen av disse i butikkene.

– Holdt tilbake informasjon

I søksmålet heter det at Microsoft, uten investorenes kjennskap, hadde et stort varelager av overflødige Surface RT-brett ved utgangen av mars i år. Saksøkerne mener at Microsoft har unnlatt å følge både egne revisjonsretningslinjer for, generelt aksepterte revisjonsprinsipper, i tillegg til regler og reguleringer fra United States Securities and Exchange Commission (SEC), som har ansvar for tilsyn av den amerikanske handelen av verdipapirer.

Deltakerne i søksmålet stiller seg bak et krav om erstatning for tap som følge av de mener er villedende informasjon fra Microsofts ledelse. I tillegg til selskapet Microsoft, er toppsjef Steve Ballmer, regnskapssjefene Peter Klein og Frank Brodd, samt tidligere finans- og markedsdirektør for Windows-divisjonen, Tami Reller, med på listen over de saksøkte.

Microsoft skal foreløpig ikke ha villet uttale seg om søksmålet til amerikansk presse.

    Les også:

Les mer om: