JUSS OG SAMFUNN

Massiv avlytting av finske myndigheter

Også EU er berørt.

Utenlandsk etterretning kan ha fulgt med på svært mye kommunikasjon mellom EU og det finske utenriktsdepartementet.
Utenlandsk etterretning kan ha fulgt med på svært mye kommunikasjon mellom EU og det finske utenriktsdepartementet.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2013 - 10:36

Den finske utenriksministeren, Erkki Tuomioja, fortalte i går at regjeringens kommunikasjonssystemer har blitt utsatt for omfattende angrep fra utenlandske etterretningsagenter. Dette skriver Reuters.

I disse PRISM-tider skulle man kanskje tro at det dreier seg om amerikanske NSA, men ifølge den finske tv-kanalen MTV3 er mistankene rettet mot Kina og Russland, men dette skal ikke være bekreftet av regjeringen.

Kommunikasjonslinjene det skal dreie seg om, benyttes for kommunikasjon mellom den finske regjeringen og EU-representanter. Linjene skal ikke ha blitt brukt i forbindelse med streng klassifisert informasjon. Ifølge MTV3 kan avlyttingen ha pågått i så mye som fire år.

Ifølge Uusi Suomi forteller Ari Uusikartano ved det finske utenriksdepartementets informasjons- og dokumentasjonsdivisjon at innbruddet ser ut til å ha blitt gjort ved hjelp av skadevare er ligner på eller er enda mer sofistikert enn spionasjenettverket Red October, som digi.no omtalte i januar i år. Men det skal ikke dreie seg om Red October, som trolig ble stengt kort tid etter at det ble oppdaget.

Ifølge finske ESS har EU blitt informert om angrepet. Finland skal ifølge Tuomioja ikke være det eneste landet som er rammet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.