UTVIKLING

Massiv kritikk mot Apples «HTML5»-demo

Microsoft mottar derimot en smule ros fra Mozilla.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juni 2010 - 12:21

HTML5 er et hett tema for tiden, og de fleste av nettleserleverandørene utnytter dette for alt det er verdt.

Som digi.no skrev fredag har både Apple og Microsoft kommet med nye demonstrasjoner av hva som angivelig blir mulig med HTML5, men i etterkant har spesielt Apple fått mye pepper for selskapets demoer.

Dersom man besøker Apples demoside, så får man ikke testet noen av demoene dersom man ikke har Apples egen nettleser, Safari. Demoene presenteres på forsiden av selskapets nettsted og er dermed ikke bare rettet mot spesielt interesserte webutviklere, men mot alle som besøker nettstedet.

Problemet er at alle som besøker sidene med en annen nettleser enn Safari vil få vekket opp igjen vonde minner fra en tid de færreste ønsker seg tilbake til.

- Det viktigste aspektet ved HTML5 er ikke de nye tingene som video og canvas (som Safari og Firefox begge har levert i årevis), det er faktisk det virkelige løftet om interoperabilitet. Selv «stodgy old» Microsoft, som har gjort sitt beste for å holde igjen weben i nærmere et tiår, forstår dette, og du ser det på tvers av deres markedsføring av IE9. Ideen er at den samme oppmerkingen, selv med feil, vil gjengis nøyaktig likt. HTML5 representerer en mulighet for nettlesere å samarbeide og å komme til enighet, skriver Mozillas Christopher Blizzard, i et blogginnlegg.

Apples HTML5 showcase
Apples HTML5 showcase

Blizzard mener at Apples demoer ikke engang er HTML5.

- Demoene de har kommet med er bare fylt med ting som Apple har funnet på, som ikke er en del av HTML5 og som først nå kommer til standardiseringsprosessen, skriver han.

En av Apples «HTML5»-demoer viser en iPod som kan dreies 360 grader. Den støtter «touch events» og fungerer dermed på mobiler som iPhone.

All annen funksjonalitet støttes av HTML4 og de fleste andre nettlesere, inkludert IE6, noe som er demonstrert her.

Utvikleren av den alternative demoen skriver av nettlesersniffing bør brukes til i implementere nettleserspesifikke forbedringer, som den nevnte berøringsstøtten, ikke for å blokkere brukere av andre nettlesere.

Opera-bloggeren «Haavard» skriver at Apple i tillegg har brukt leverandørspesifikke prefikser på CSS-regler, noe som gjør at disse ikke fungerer i andre nettlesere, selv når disse har støtte for reglene.

- Faktisk ser det ut til at det eneste som er HTML5 på den siden er HTML5-elementene audio og video, skriver «Haavard».

Han mener på sin side at markedsføringen til Apple og Microsoft har mye felles. Han tenker da på Microsofts egen oversikt over hvilke deler av HTML5 og andre webstandarder som støttes av de ulike nettleserne, inkludert IE9. Men det er bare oppgitt ting de utvalgte tingene som IE9 faktisk støtter i dag, noe Haavard og flere andre mener er villedende, siden det får den uferdige IE9 til å framstå som nettleseren med best støtte for de komplette standardene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.