JUSS OG SAMFUNN

Massiv spionvareliga stoppet i USA

En amerikansk domstol har denne uken beordret stenging av en massiv spionvareoperasjon i USA.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2005 - 09:50

Amerikanske Federal Trade Commission (FTC) har ifølge eWeek fått en domstol til å beordre stenging av tre selskaper i California som har stått bak massiv spredning av spyware- og adware-programmer. Selskapene har angivelig benyttet Googles BlogSpot-tjeneste til å narre millioner av PC-brukere til å laste ned programvaren.

Selskapene skal ifølge kilder ha lokket brukerne med gratis sangtekster, nettleseroppgraderinger og ringetoner, men sammen med dette har brukerne fått uønsket programvare. Selskapet, Enternet Media, Conspy & Co. og Networld One, skal også ha benyttet iWebTunes-nettstedet til å lokke med gratis bakgrunnsmusikk på BlogSpot-baserte websider.

Den uønskede programvaren har ifølge eWeek navn som "Search Miracle," "Miracle Search," "EM Toolbar," "EliteBar," og "Elite Toolbar."

Ved hjelp av JavaScript-kode som er blitt lagt i BlogSpot-maler skal popup-annonser ha dukket opp hos brukere som besøkte bloggene om advarsler om sikkerheten på PC-systemene til brukerne. Med løfter om oppgraderinger av nettleser og annen programvare, har brukerne blitt narret til å laste ned programvare som kun har tilbudt brukerne flere popup-annonser.

- Dette er en stor fangst. Enternet Meida er selskapet bak ett av de mest destruktive og grove spionprogrammene. Dette er folkene bak SearchMiracle og EliteBar, to av de verste spionvareprogrammene. De brukte også rootkit-teknologi til å skjule og bekjempe antispion-programvare. Vi snakker om ett av de verste spionvareprogrammene der ute, sa Eric Howes, en velkjent antispionvareforsker som har hjulpet FTC med undersøkelsene, til eWeek.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.