Massive tap kan utsette norsk 3G-nett

3G-pioneren 3 fossblør penger, noe som tegner dårlig for selskapets 3G-satsning i Norge.

3G-pioneren 3 fossblør penger, noe som tegner dårlig for selskapets 3G-satsning i Norge.

Hongkong-baserte Hutchison Whampoa har varslet at det nå er på tide med overskudd i selskapets satsinger i Europa, etter mange år med heftige underskudd. Virksomheten i England og Italia skal ha mulighet til dette, men den skandinaviske virksomheten ville ikke klare det med det første, ble det meldt i høst. Men selskapets svenske pressetalsmann antydet ikke hvor langt unna overskudd de ville være.

Regnskapene viser nemlig et underskudd på nesten fire milliarder svenske kroner for de tre første kvartalene i fjor, ifølge beregninger utført av næringslivsavisen di.se på bakgrunn av en rapport fra Investor, som eier 40 prosent av selskapet. Hvis ikke fjerde kvartal ser vesentlig bedre ut, kan underskuddet lett ha passert fem milliarder svenske kroner.

Underskudd er noe man må regne med de første årene når man bygger opp et telefonselskap med eget nettverk. For investeringen i nettverk de første årene er tunge, og kundemassen må bygges opp over tid. Underskuddene til 3 skyldes utvilsomt store utbyggingskostnader.

Men mye skyldes også priskrigen 3 satte igang i det svenske markedet for presse seg inn.

Problemet er at selskapet ikke ser ut til å vokse så raskt som ventet, og at prispress senker inntektene deres per kunde. Overgangen fra GSM til 3G går for sakte og selskapet hadde ved årsskiftet omtrent 461.000 kunder i Sverige og Danmark. Det er en økning på ti prosent forrige kvartal, som er en nedgang i veksten.

3 Skandinavias mål er nå å få positivt resultat på månedsbasis senest i 2008, skriver deleier Investor i rapporten som di.se baserer sine beregninger på. 3 vil ikke oppgi om dette innebærer en utsettelse i forhold til deres planer.

3 har også lisens på utbygging av 3G-nett i Norge, men nå ser denne utbyggingen stadig mer usikker ut. Med problemer i Sverige og Danmark spørs det om selskapet vil gå på en ny stor investering i Norge.

Totale utbyggingskostnader i Sverige og Danmark ser nå ut til å bli nærmere 25 milliarder svenske kroner, skriver di.se.

3 hevdet tidligere at de ville starte utbyggingen i Norge innen utgangen av 2005. Da dette ikke gikk ble det forklart med at utbyggingen først måtte bli ferdig i Sverige og Danmark, for å frigi ressurser.

I høst håpte 3 at de kunne inngå et samarbeid med Nordisk Mobiltelefon, selskapet som bygger ut 3G-nett utenfor byene, ved hjelp av amerikansk 3G-teknologi. 3 har i Sverige strenge krav om utbygging utenfor byene, og kunne sluppet å bygge mange master hvis de isteden kunne gitt kundene tilgang til dette alternative nettet. Men svenske myndigheter mente kombinasjonen ikke var god nok og sa nei. De ga riktignok en god rabatt på antallet master 3 og Vodafone må bygge ut, men det kan bli lenge til utbyggingen i Sverige er ferdig.

Nordisk Mobiltelefon kan istedenfor bli en brems for 3’s lyst til å bygge ut. Selskapet er nemlig i ferd med å bygge ut i Norge, og har allerede hatt en begrenset lansering av sine tjenester. 3 kommer til å være 3G-utbygger nummer fire, når og hvis de åpner i Norge.

Skulle 3 finne på å droppe utbygging i Norge, ville det ikke være første gang noen gjør det. Tele 2 satt lenge på den tredje 3G-lisensen, og hevdet til det siste at de ville bygge ut, men endte med å levere tilbake lisensen uten å ha satt en spade i jorden.

Hvis 3 bygger ut i Norge vil det likevel ikke bli like dyrt som i Sverige. Deres lisens i Norge krever nemlig langt mindre dekning enn Telenor og Netcom har lovet, og kan ikke engang sammenliknes med det de har lovet i Sverige.

At Investor regner med at det kan bli underskudd frem til 2008 kan være et godt tegn. Det kan tyde på at selskapet har planer om å drive utbygging helt frem til dette tidspunktet, og dette kan gi rom for norsk satsing.

Til toppen