Massivt comeback for Netscape?

Hadde du avskrevet Netscape? America Online kan med et slag gjøre Internet Explorer og Netscape jevnstore.

Mange trodde kanskje at nettleser-krigen var over og at Microsoft hadde vunnet. Men i tillegg til norske Opera, er Netscape nå kanskje snart tilbake - i full tyngde.

America Online er USAs største Internett-leverandør og har sin egen Internett-klient. For AOL begynte som et lukket nettsted. Senere la selskapet til Internett-tilgang i sin nettklient. I dag har selskapet 34 millioner brukere, noe som gir enorm makt.

Underlig nok bruker AOL erkekonkurrenten Microsofts Internet Explorer - til tross for at AOL eier Netscape. AOL og Microsoft konkurrerer om å selge Internett-tilgang i USA og flere andre land.

Netscape overga sin nettleser til en gruppe frivillige i 1998. Men massive forsinkelser lot Microsoft kapre store markedsandeler. Siden har Netscape laget versjon 6 basert på Mozilla-teknologien.

Mange mener at det er er viktig at Microsoft og Netscape opprettholder en konkurranse på hvordan man programmerer nettsider. Skulle Netscape forsvinne, ville kanskje mange bedrifter lage nettsider bare for Microsofts systemer. Microsoft har flere ganger laget nettsider som eksluderer Opera. - Det er skummelt om Microsoft skulle få dominere nettleseren. Vi tror det er sunt med konkurranse. Dessuten følger den nye Mozilla W3C-standardene mye bedre enn Explorer, sier Internett-ekspert og teknisk sjef Opera, i Håkon Wium Lie, til digi.no.Årsaken til at AOL bruker Explorer er at selskapet inngikk en avtale med Microsoft for å få lagt inn sin klient i Windows. Men nå vurderer AOL å bryte med Microsoft. Selskapet tester i disse dager en ny AOL-klient der nettleseren er Netscapes Mozilla-leser, skriver Wall Street Journal.

Dette er svært gode nyheter for Netscape. Ifølge analyseselskapet Giga har Netscape bare en markedsandel på rundt 15 prosent mens Microsofts har rundt 50 prosent. Men flytter AOL sine 34 millioner kunder fra Internet Explorer til Netscape, vil de to plutselig kunne ha omtrent like stor markedsandel.

Til toppen