JUSS OG SAMFUNN

Massivt patentsøksmål mot Google

Britisk telegigant mener alt fra Android til søketjenesten krenker selskapets patenter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. des. 2011 - 10:30

Google ble torsdag i forrige uke rammet av en nytt patentsøksmål. Selv om det er etter hvert har blitt mange slike søksmål mot Google, er det nye søksmålet oppsiktsvekkende, ikke minst på grunn av sitt omfang.

Det er den britiske telegiganten British Telecom (BT) som står bak. I et dokument selskapet har levert til distriktsdomstolen i Delaware, går det fram at selskapet mener at seks av patentene selskapet eier, krenkes av Google.

BT er verdens eldste teleselskap og innehar over ti tusen patenter.

I søksmålet skriver BT at Google krenker ett eller flere av de seks patentene med blant annet de følgende tjenestene og produktene: Android, AdMob, AdSense, AdWords, AdWords Express, DoubleClick, Gmail, Google+, Google Docs, Google Maps, Google Music, Google Offers og Google Places.

BT mener at Google krenker blant annet dette patentet med blant annet Android og Google Music fordi de to gjør det mulig for brukerne å velge om visse data og tjenester skal være tilgjengelige via både mobilnettet og WLAN, eller bare via WLAN.

Et annet patent, som BT mener at krenkes av blant annet Google Maps, dreier seg om et navigasjonssystem hvor den mobile komponenten, basert på posisjonen, mottar rettledning, for eksempel kart, fra en stasjonær komponent i stedet for å avhenge av data lastet inn i den mobile komponenten fra en CD-ROM eller tilsvarende.

Strengt tatt alle Googles tjenester som tar i bruk posisjonsinformasjon for å presentere mer relevant informasjon, for eksempel søketjenesten og Google Places, tilbyr funksjonalitet som dekkes av en slik beskrivelse.

BT mener også at Google, med blant annet Android Market, krenker et av teleselskapets patenter, når tjenesten, basert på brukerens innloggingsinformasjon, viser en liste med artikler, for eksempel apps, filmer og bøker, som hver enkelt bruker faktisk har tilgang til, og hvor det for hver artikkel oppgis identiteten til kilden til artikkelens innhold.

Den britiske telegiganten hevder at Google har krenket patentene med viten og vilje. BT krever derfor at erstatningen fra Google gjøre tre ganger så høy som det tapet teleselskapet eventuelt har hatt.

Til Cnet sier en representant for Google at selskapet mener at påstandene fra BT er uten grunnlag, og at selskapet vil forsvare seg iherdig mot dem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.