BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mathematica har lært seg engelsk

Mange og store nyheter i avansert beregningsverktøy.

Interaktiv visualisering av funksjonsdata i Mathematica 8.
Interaktiv visualisering av funksjonsdata i Mathematica 8. Bilde: Wolfram Research
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. des. 2010 - 13:36

Wolfram Research lanserte nylig Mathematica 8. Det loves over 500 nyheter i denne versjonen.

Den kanskje største nyheten er muligheten brukerne nå har til å formulere matematiske problemer ved å bruke dagligdags engelsk. Dette er gjort mulig ved at programvaren har blitt integrert med den kvantitative søkemotoren Wolfram|Alpha, som Wolfram Research også står bak.

– Tradisjonelt så må man enten kjenne datamaskinens språk eller beherske et klikk-og-pek system for å få en datamaskin til å gjøre hva man ønsker. Språket krever at man må lære vanskelig syntaks, mens klikk-og-pek systemet gjør at man ikke får utnyttet de innebygde funksjonene til fulle, sier Stephen Wolfram, administrerende direktør og grunnlegger av Wolfram Research, i en pressemelding.

– Mathematica 8 forstår nå dagligdags engelsk og kan oversette dette til riktig syntaks. Dette er et gjennombrudd i brukervennlighet, og har gjort våre brukere langt mer produktive, hevder Wolfram.

Integrasjonen med Wolfram|Alpha gir også brukerne av Mathematica tilgang til alle datasettene som tilbys gjennom søketjenesten.

En annen viktig nyhet i Mathematica 8 er muligheten for kodegenerering. Dette skal gjøre det enkelt å lage modeller eller prototyper i Mathematica og deretter få generert C-kode som kan brukes til å lage biblioteker eller frittstående, kjørbare applikasjoner.

Mathematica 8 har også fått støtte for å utnytte regnekraften i grafikkprosessorer gjennom teknologiene CUDA og OpenCL. Det loves også støtte for flerkjer-parallellisering og applikasjonsutrulling.

Avansert bildeprosessering i Mathematica 8. <i>Bilde: Wolfram Research</i>
Avansert bildeprosessering i Mathematica 8. Bilde: Wolfram Research

Den nye utgaven skal også ha fått forbedringer innen statistikk og sannsynlighetsberegning, integrert kontrollsystem og wavelet-analyse som kan kombineres med lineær algebra og numerisk analyse, samt bedre finansrelaterte verktøy.

Det loves kraftigere verktøy for bildeprosessering med blant annet støtte for filtrering, segmentering, formanalyse og deteksjon av særpreg.

Mathematica 8 skal støtte flere import- og eksportformater enn tidligere, inkludert de nyeste formatene til Microsoft Excel.

Prisen på Mathematica 8 avhenger av flere faktorer, ikke minst hvem som kjøper lisensen. Ifølge norske Alfasoft er det ulike prisordninger for studenter, undervisningsinstitusjoner, offentlig sektor og for privat- og bedriftsmarkedet.

Prislisten strekker seg fra 300 kroner for studentleie av Mathematica 8 i ett semester til 32.875 kroner for en flytende nettverkslisens for bedrifter.

Produktet er tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.