Maxell lover 300 GB-plater i 2006

Maxell skal i samarbeid med InPhase lansere holografiske plater med langt større lagringstetthet enn Blu-ray Disc og HD DVD.

Maxell skal i samarbeid med InPhase lansere holografiske plater med langt større lagringstetthet enn Blu-ray Disc og HD DVD.

Maxell og InPhase Technologies annonserte nylig at selskapene i september 2006 planlegger å lansere selskapenes første generasjon med holografisk media. Disse skal ha en lagringskapasitet på 300 GB og støtte dataoverføring i hastigheter på inntil 20 megabytes per sekund.

Senere generasjoner av produktet skal kunne lagre inntil 1,6 terabytes per plate og ha en overføringshastighet på inntil 120 megabyte per sekund. Dette, sammen med direkte tilgang og løfter om minst 50 års levetid for platene, kan utgjøre en reell konkurrent til tapebasert lagring, samt til kommende løsninger som Blu-ray Disc og HD DVD innen IT-området. Men det avvises heller ikke at holografiske plater kan brukes som medium for blant annet filmdistribusjon.

Prismessig loves det at de holografiske platene skal ha lavere pris per gigabyte enn andre flyttbare lagringsformer med kommersiell kvalitet.

- Holografisk media gjør det mulig å lagre millioner av sider med informasjon og høyoppløste bilder på én liten, relativt billig plate, sier Steven Pofcher, senior markedssjef i Maxell.

- Tenk deg at en eneste plate kan romme en persons samlede medisinske historikk, komplett med MRI-bilder, eller at man kan lagre et tv-selskaps komplette HD-bibliotek på én eneste plate. Dette er mulig med holografisk teknologi, som har så stor kapasitet at tilnærmelsesvis en halv million bøker med 300 sider hver kan lagres på en enkelt plate.

    Les også:

Holografisk opptaksteknologi tar ifølge Maxell i bruk kryssende signal- og referanselaserstråler for å lagre data i et antall tredimensjonale hologrambilder som på hvert sted kan lagre hundrevis av datasider. En plate med diameter på 5 ¼ tommer kan lagre opptil 150 millioner sider, noe som ifølge Maxell er mer en 63 ganger så mye som kapasiteten til en DVD-plate med ett lag. Men teknologien avhenger ikke av formfaktoren, slik at lagringsmedier for eksempel kan utformes som kort eller skiver, og laser med flere ulike bølgelengder (rød, grønn og blå) kan benyttes.

- I motsetning til andre teknologier som lagrer én databit om gangen, tillater holografi at million av bits skrives og leses parallelt med et enkelt lysglimt, sier Liz Murphy, visepresident for markedsføring i InPhase.

- Dette muliggjør overføringshastigheter som er betydelig høyere enn med dagens optiske lagringsenheter, sier hun.

Også japanske Optware planlegger lansering av holografiske lagringsprodukter i løpet av 2006. Disse platene skal være nøyaktig like store som dagens DVD- og CD-plater, men vil trolig romme noe mindre enn platene fra Maxell. Det er blitt antydelig at disse platene vil koste mellom 80 og 100 dollar stykket.

Til toppen