BEDRIFTSTEKNOLOGI

McCaw vil legge ut fem milliarder for Iridium

600 millioner dollar, eller nærmere fem milliarder kroner vil Craig McCaw bla opp for å kjøpe Iridiums gjeld på flere titalls milliarder kroner. Dette vil sikre McCaw kontroll over Iridium og samtidig befri andre av selskapets eiere, som for eksempel Motorola, for en tyngende gjeldsforpliktelse.

Frode Eriksen
8. feb. 2000 - 06:00

Men dette vil samtidig gi Craig McCaw kontroll over Iridium for en lav pris. I følge New York Times vil McCaw sammen med andre investorer gå inn med 20 millioner dollar i selskapet for å sikre den nødvendige finansieringen på kort sikt, samtidig som McCaw kjøper seg mer tid for å vurdere hva han vil bruke Iridium til.

Iridium er insolvent og for tiden under konkursbeskyttelse mens eierne arbeider med løsninger for at selskapet skal kunne berges på en eller annen måte. Pengene tar slutt den 15. februar og ny kapital må inn før den tid om selskapet skal berges fra reell konkurs.

McCaw har tidligere gjort det klart at han sammen emd andre også vil investere nærmere 10 milliarder kroner for å overta kontrollen i et annet selskap, ICO, som også har planer om å tilby mobil og satellittelefoni fra lavbanesatellitter.

Også ICO er under konkursbeskyttelse, og det at McCaw skal medvirke til å begre begge selskapene fra konkurs har fått industrianalytrikere til å igjen få troen tilbake på at de to selskapene har en form for fremtid.

Uansett vil en mer forpliktende deltakelse fra mannen som ble mangemilliardær etter å ha solgt mobilselskapet sitt til AT&T bli tatt imot med lettelse av både kreditorer og andre eiere. Blant de er Motorola størst med 18 prosents eierandel i Iridium. Selskapet har satt av flere hundre millioner dollar for å dekke sine forpliktelser i selskapet som så langt bare har tatt en brøkdel av den kundemassen som var planlagt.

Iridium skulle allerede i fjor skulle levere inntekter fra salg av samtaler via sine 66 lavbanesatellitter, men bidrar i dag med bare 1,5 millioner dollar i inntekter hver måned. Dette er langt unna det som er og var planen for å dekke kostnadene.

McCaw varslet sin interesse for Iridium og ICO i fjor høst, men har ennå ikke gjort de formelle vedtak for at en overtakelse kan gå i orden. I tillegg er McCaw engasjert i et annet satellittprosjekt, Teledesic, der formålet er å levere høyhastighetskapasitet for Internett, blant annet i samarbeid med Bill Gates. Nå vurderer McCaw ifølge Tle Wall Street Journal på fusjonere Teledesic med Iridium og ICO.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.