MCIWorldcom kjøper Sprint for 890 milliarder

Amerikanske MCIWorldcom legger utrolige 890 milliarder kroner på bordet for å overta konkurrenten Sprint. Handelen blir verdens største innenfor telekom.

Amerikanske MCIWorldcom legger utrolige 890 milliarder kroner på bordet for å overta konkurrenten Sprint. Handelen blir verdens største innenfor telekom.

Oppkjøpet blir televerdenens hittil største om det blir gjennomført, og overgår AT&Ts oppkjøp av kabel-TV-selskap i vår og i fjor. MCIWorldcom økte budet i går for å holde konkurrentene unna. Et av USAs største lokaltelefoniselskap, Bell South, la mandag inn en bud på Sprint, mens Deutsche Telekom vurderte å legge inn bud på selskapet. Tyskerne har så langt kommet til at dette blir for dyrt. Styrker og svakheter

+ MCIWorldcom får tilgang til et nasjonalt mobilnett
+ Det nye selskapet blir en kjempeutfordrer for AT&T
+ Stordriftsfordeler og større muligheter for internasjonal ekspansjon

- Regulatoriske myndigheter vil kreve salg, kanskje av Sprints Internettvirksomhet på samme måte som ved oppkjøpet av MCI

Telekom og France Telecom eier hver ti prosent i Sprint, og kan om de ønsker det hindre en handel. Et forsøk fra begge selskapene i fjor på å kjøpe Sprint lyktes ikke, og derfor er det få i dag som tror at de to selskapene vil hindre MCIWorldcom i å kjøpe Sprint.

I Sprint får MCIWorldcom blant annet tilgang til et av USAs få riksdekkende mobilnett, som er en bransje der selskapet så langt ikke har vært involvert. Et forsøk på å kjøpe det mindre mobilselskapet Nextel i vår mislyktes, men fortalte at selskapet var på utkikk etter en egen mobilvirksomhet.


Oppkjøpet forteller at MCIWorldcoms toppsjef, Bernard J. Ebbers, er villig til å legge store verdier på bordet for å oppnå sine mål. Målet nås ved hjelp av stadig stigende aksjepriser, siden det meste av selskapets 50-talls oppkjøp og fusjoner de siste tre årene har skjedd i betaling med aksjer i eget selskap. Det skjer også i dette oppkjøpet, som inkluderer 13 milliarder dollar i gjeld. Eiere av aksjer i Sprints mobilselskap mottar en noe høyere pris enn eieren av Sprint-aksjene. MCI WorldCom vil betale så mye som 80 dollar per aksje - alt i egne aksjer - mot Bell Souths 77 dollar, der en del skulle betales i kontanter.

Om oppkjøpet av Sprint går i boks har Worldcom faktisk kjøpt begge de hardeste konkurrentene til AT&T i markedet for riks- og internasjonal telefoni (MCI og Sprint) de siste par årene, og er alene nå markedets største utfordrer.

Wall Street Journal skriver at oppkjøpet skal offentliggjøres i New York torsdag ettermiddag norsk tid. Det nye selskapet vil ha årlige inntekter på 50 milliarder dollar, 30 prosent av markedet for riks- og internasjonal telefoni og en betydelig virksomhet i Asia og Europa. Markedsverdien vil ende på minst 200 milliarder dollar, noe som gjør selskapet til verdens største.

Sprint, Sprint PCS (mobilselskap) og MCIWorldcom har styrket aksjekursen etter at oppkjøpen ble kjent, mens BellSouth sank. Investorer mener dette betyr at MCI WorldCom i markedet blir sett på som den beste kjøperen, blant annet fordi synergieffektene kan skapes raskere.

En fusjon vil også bety en utfordring for det amerikanske justisdepartementet og den amerikanske telekommisjonen, FCC, som må godkjenne en fusjon.

Hva mer vil du vite om ...
Til toppen