MASKINVARE

McKinley blir dobbelt så kjapp som Itanium

McKinley kommer til sommeren og blir nesten dobbelt så kjapp som dagens Itanium, heter det i en presentasjon som Intel har lekket.

31. jan. 2002 - 13:32

4. februar åpner en ekspertkonferanse om halvlederteknologi i regi av IEEE, den årlige International Solid-State Circuits Conference (ISSCC). Et innlegg på Sandpile.org forteller om to pdf-dokumenter som er lagt ut på Intels nettsted, henholdsvis en liste over de mange innlegg Intel vil holde på ISSCC, og en presentasjon.

Begge dokumentene er merket "embargo until February 4th".

«McKinley», prosessoren som skal etterfølge Intel Itanium. <i>Foto:  Intel</i>
«McKinley», prosessoren som skal etterfølge Intel Itanium. Foto:  Intel

Presentasjonen forteller blant annet at McKinley, den planlagte etterfølgeren til Intels første 64 biters prosessor Itanium, er i rute, og at den vil slippes i midten av 2002. Leverandører skal allerede ha mottatt de første prøvene, og noen sluttbrukere skal være i gang med på forsøke seg med McKinley-baserte maskiner.

McKinley bygger på og utvider den grunnleggende arkitekturen i Itanium, slik at prosessoren kan levere større ytelse med den samme koden som Itanium. Intel antar at ytelsen i første omgang vil ligge fra halvannen til to ganger det Itanium kan levere.

Økningen i ytelse skyldes dels den justerte arkitekturen, dels at klokkefrekvensen økes fra 800 MHz til 1 GHz, og dels at systembussen får tredoblet båndbredde, fra 2,1 GB/s til 6,4 GB/s. Det siste skjer ved at bredden er doblet fra 64 biter til 128, og ved at klokkefrekvensen er økt fra 266 MHz til 400 MHz. Brikken vil omfatte 221 millioner transistorer.

Ny cache i tre nivåer og mer raffinerte måter for at flere instruksjoner kan behandles samtidig er blant de viktigste endringene i arkitekturen.

Listen over forskningsdokumentene som Intel vil legge fram på konferansen, viser at det arbeides på forholdsvis kort sikt for å øke klokkefrekvensen til fem eller seks gigahertz, og til 10-20 gigahertz på lengre sikt.

Det har lenge vært antatt at mange potensielle brukere venter på McKinley for å sette i gang med 64 biters databehandling for alvor.

Metas KI-sjef Yann KLeCun tror en helt ny tilnærming er nødvendig for å oppnå KGI en dag.
Les også

Meta-topp: Mener KI-modellene aldri vil nå menneskelig nivå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.