BEDRIFTSTEKNOLOGI

Med 96 prosessorer under skrivebordet

Et amerikansk selskap har lansert en klyngebasert arbeidsstasjon med svært heftige spesifikasjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. aug. 2004 - 11:18

Amerikanske Orion Multisystems vil i fjerde kvartal komme med en klyngebasert arbeidsstasjon som i utgangspunktet ser ut som en temmelig stor tårn-PC. Maskinen vil dog inneholde mellom 48 og 96 Transmeta Efficeon-prosessorer.

- Det finnes et behov innen både forskning og industrien for svært kraftige datamaskiner for individuelle brukere. Dette skyldes at dagens systemer enten er ad hoc-samlinger av vanlige PC-er eller delte ressurser i datasenterstørrelse med kostbare behov for strømforsyning og kjøling, sier Dr. Horst Simon, direktør for National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC) ved Lawrence Berkeley National Laboratory i en pressemelding.

Orion oppgir klokkehastigheten på prosessorene til minimum 1,4 GHz, noe som kan bety at Transmeta planlegger raskere utgave av Efficeon-brikkene enn 1,1 GHz-brikkene som er de raskeste fra selskapet per i dag.

Orion skal ha valgt å benytte Efficeon-prosessorene på grunn av deres lave effektforbruk, noe som skal ha gjort det mulig for selskapet å pakke prosessorene tett sammen i systemene.

Hver av prosessorene i systemet kan utstyres med 2 GB DDR 400 MHz minne og leveres med mellom 1 og 96 2,5 tommers harddisker med mellom 20 og 100 GB lagringskapasitet. Den maksimale lagringskapasiteten for systemet er dermed 9,6 terabytes. Tilsynelatende skal alle de 96 harddiskene kunne få plass inne i kabinettet.

De ulike nodene i systemet er knyttet sammen av en integrert Gigabit Ethernet-struktur. Klyngen opereres som en enkel datamaskin, med bare én av/på-bryter og oppstartstid på mindre enn 90 sekunder.

Regnekapasiteten til Orion DS-96 Deskside Cluster Workstation, som systemet heter, er oppgitt til maksimalt 300 gigaflops (peak) og 150 gigaflops vedvarende (sustained) målt med Linpack.

Operativsystemet i Orion-maskinene er Fedora Core 2 med en spesielt optimalisert utgave av Linux 2.6.6-kjernen. Maskinen benytter et eget MPI-bibliotek (Message-Passing Interface) basert på MPICH2, PVM (Parallel Virtual Machine) og LAM (Local Area Multicomputer).

Maskinen benytter filsystemet PVFS2 (Parallel Virtual File System) som støtter harddiskene på alle nodene, mens operativsystemet tilbys hver node fra en felles harddisk ved hjelp av NFS og SSI (Single System Image).

Tårnmodellen måler 42,5 x 67,5 x 62,5 cm (b/h/d) og veier fullt utstyrt 67,5 kg. Effektforbruket er på maksimalt 1500 watt.

Prisen på den klyngebaserte arbeidsstasjonen vil starte på 100.000 dollar når den er utstyrt med 48 noder. En enklere modell, som kan plasseres mellom skjermen og skrivebordet, er vil koste fra i underkast av 10.000 dollar. Denne maskinen er utstyrt med 12 noder, men kan knyttes sammen med ytterligere tre maskiner som gir 48 noder til sammen.

Maskinene vil blant annet kunne leveres med programvaren gridMathematica fra Wolfram Research, som kan benyttes til å løse krevende problemer innen matematikk, vitenskap, konstruksjon og finans. Maskin kan også leveres med programvarepakken iNquiry, som består av mer enn 200 applikasjoner innen bioinformatikk.

Maskinene vil bli produsent av Flextronics.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.