Med digital lisens til å leie ut

Det omtalte utleiekonseptet til Canal Digital er nå på markedet. Selskapet benytter en konkurrerende parabolprodusent for å få lavest mulig uteleiepris. Dermed kan de tilby kostnader for digital satellitt-TV som muligens er akseptable for TV-seerne, men som kan gå utover eget parabolsalg.

Det omtalte utleiekonseptet til Canal Digital er nå på markedet. Selskapet benytter en konkurrerende parabolprodusent for å få lavest mulig uteleiepris. Dermed kan de tilby kostnader for digital satellitt-TV som muligens er akseptable for TV-seerne, men som kan gå utover eget parabolsalg.

Canal Digital gjør alt for å pusje digital-TV på seerne i Norge. Nå lanserer de en mulighet for TV-seerne å investere et par hundrelapper i en enkel parabolantenne og utleie av en digital TV-dekoder for 89 kroner i måneden. Kundene må dessuten betale nesten 400 kroner i etableringsgebyr og binde seg til kontrakter på 12, eventuelt 24 måneder.

Espen Asheim i Canal Digital innrømmer at de har tenkt på sjansene for at dette nye billigtilbudet kan spise av andre TV-tilbud, men mener det er en kalkulert risiko. Han tror mest på at dette nye trekket skal øke digital-TV-markedet i Norge totalt sett.

- Denne muligheten vil bidra til at 1999 kan bli det første året der flere skaffer seg digitalt enn analogt satellitt-TV, hevder han i en pressemelding.

Canal Digital leverer i dag digital-TV-pakker fra Nokia som selges i handelen til veiledende pris 4.000 kroner for Nokia Mediamaster inkludert parabolantenne. De nye utleiedekoderne er produsert av konkurrenten Philips og leies altså ut for en mye billigere penge.

- Kannibaliseringen vi har vurdert, er at det kan ta vekk nysalg av Nokia Mediamaster. Men målet vårt er å øke digital TV-markedet totalt sett. Vi har hele tiden vært innstilt på å benytte flere leverandørene, og Philips viste seg veldig konkurransedyktig da dette gikk ut på anbud i Norden, sier Asheim.

Nokia har hittil vært eneleverandør på dekodere i det nordiske markedet. Ikke bare leverer de til satellitt- og kabelbasert digital-TV-bokser, men de har også tilslag på det bakkebaserte nettet i Sverige. Det er imidlertid satt spørsmål ved om Nokia kommer til å rekke den offisielle premieren 1. april på Sveriges Televisions nye digitale TV-kanal, SVT24, med sine bokser tilpasset det jordbundne nettet.

Allerede mandag denne uken har SVT sparlet i gang digitale sendinger hele dagen som i første omgang blir distribuert gjennom kabel-TV-nettverket til Telia.

Canal Digital hevder at de fleste eksisterende parabolanlegg kan benyttes sammen med digitale dekodere og mener dermed at kostnadene blir svært små ved å leie en digital dekoder. De mener videre å være konkurransedyktige blant annet i forhold kabel-TV-operatører som også leier ut dekodere som et alternativ til kjøp.

- Når vi nå introduserer det nye paraboltilbudet regner vi med et press på kabeloperatørene der det blir opp til kabelnettene å følge med på konkurransen, sier han.

Asheim har ambisjonene i orden i 1999 og sikter seg inn på 380.000 eksisterende paraboleiere og 400.000 nye kjøpere av tallerkner med sitt kombinasjonstilbud av digitalt leie- og kjøpstilbud.

Canal Digital tør imidlertid ikke klippe den analoge strengen ennå og har stadig et knippe analoge distribuerte kanaler som blir tilbudt parallelt.

Til toppen