Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Med enerett på iPad-fasongen

Apple har fått mønsterbeskyttelse på nettbrett formet som et avrundet rektangel.

Mønsterbeskyttelse av utseendet til første generasjon Apple iPad. Kun de heltrukne linjene er relevante.
Mønsterbeskyttelse av utseendet til første generasjon Apple iPad. Kun de heltrukne linjene er relevante. Bilde: Apples mønsterbeskyttelse

Tirsdag denne uken ble det klart at U.S. Patent and Trademark Office har godkjent Apples søknad om mønsterbeskyttelse av utseendet til den originale iPad-en. Søknaden ble levert inn den 23. november 2010, flere måneder etter at iPad ble lansert. Men den er en fortsettelse av to søknader som ble levert inn i januar samme år.

Det er kun de heltrukne linjene i tegningene som har noen betydning i slike mønsterbeskyttelser – de stiplede linjene skaper bare en kontekst og er ikke med i de beskyttede delene av designen.

Detaljer som knappen, kameraplasseringen, kanten rundt skjermen og den buede baksiden er ikke en del av mønsterbeskyttelsen. I praksis er det bare ytterkanten av fronten som er tegnet opp med heltrukne linjer.

Vitsingen om at Apple har enerett på et rektangel med avrundede hjørner, noe som har blitt nevnt i forbindelse med flere rettssaker, er dermed ikke helt uten fundament, men er samtidig langt fra hele sannheten. Blant annet gjelder mønsterbeskyttelsen kun «bærbare skjermenheter».

Til Wired sier Lea Shaver, førsteamanuensis ved Indiana Universitys McKinney School of Law, at innvilgelsen av denne mønsterbeskyttelsen ikke vil få noen større betydning, for eksempel i rettsstridene med Samsung.

– Samsung Galaxy har ikke en sentrert sirkel nederst, den har ikke et kamera på midten øverst, og selv om bakpanelet skråner for å møte fronten, er skråningsvinkelen ulik. Det viktigste er likevel at Galaxy-nettbrettet har et helt annet forhold mellom høyden og bredden, sammenlignet med iPad, sier Shaver.

    Les også:

Les mer om: