Med IE5 kommer bedriftsspesifikke nettlesere

- Bedrifter kan tjene mye på å skreddersy en nettleser til sine brukere, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. - Skreddersømverktøyet er gratis, og krever bare en avtale med oss.

- Bedrifter kan tjene mye på å skreddersy en nettleser til sine brukere, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. - Skreddersømverktøyet er gratis, og krever bare en avtale med oss.

Verktøyet Internet Explorer Administration Kit (IEAK) ble gjort kjent for digi.nos lesere i forrige uke da vi avdekket at Scandinavia Online (SOL) hadde planer om å benytte det for å låse sine abonnenter til den tilpassede utgaven av nettleseren, med blant annet fastlåst startside. Microsoft reagerte ved å slå fast at dette var i strid med lisensen for IEAK, og noen timer seinere trakk SOL planene tilbake.

- Selv om verktøyet kan lastes ned gratis, er det underlagt strenge lisensbetingelser, sier Seierstad, Microsoft Norges Internett-ansvarlige. - Betingelsene er avhengige av hva slags bedrift det dreier seg om, og nedlastingsprosedyren er sikret slik at man må forplikte seg i forhold til disse på forhånd.

Det tilbys tre ulike lisenstyper for IEAK. Endringene som innholdsleverandører og Internett-tilbydere kan gjennomføre, er forholdsvis begrensede, og viktige innstillinger som startside kan gjøres om av brukeren.

- Tanken er at Internett-tilbydere hovedsakelig skal skreddersy elementer som har med tilgang til tjenesten å gjøre, for eksempel at de legger inn telefonnummer.

For bedrifter - "corporate users" - er mulighetene for skreddersøm langt mer omfattende. IEAK lar bedriften legge svært strenge begrensninger på bruken av Internett ved å bygge disse begrensningene inn i en skreddersydd utgave av selve nettleseren. Begrensningene kan blant annet brukes til å hindre nedlasting av programvare og til å hindre ikke-autorisert oppgradering av f.eks. Internet Explorer.

- Hensikten er å gi bedrifter og organisasjoner brede muligheter til å skreddersy nettleseren til sine egne spesifikke behov.

IEAK lar bedriften slå fast hva proxy-innstillingene skal være, hva listen over "favoritter" skal inneholde, hvilke sikkerhetsinnstillinger skal gjelde, hva slags digitale sertifikater som kan brukes og så videre. Bedriftsspesifikke utgaver av IE5 er låst slik at de bare kan oppdateres fra bedriftens egne tjenere. Den Internett-baserte oppdateringen er satt ut av spill. IEAK inneholder verktøy for å sikre at brukerne ikke foretar sidesprang, og for å sikre at oppdateringene når alle brukerne automatisk. Både startside og annen funksjonalitet kan låses. Generiske ikoner kan erstattes med bedriftens egne.

Skreddersømmen foregår på typisk Microsoft-vis, ved at du geleides skritt for skritt av en virtuell veiviser, også kalt "wizard". I tillegg består IEAK av blant annet en profilhåndterer, en modul for å lage bedriftsspesifikke oppkoplingsprogrammer for mobile brukere, og en modul for å skreddersy en hjelpefil til den bedriftsspesifikke nettleseren.

Microsoft regner med at skreddersydde nettlesere vil spare ressurser i form av mindre behov for support, og enklere oppdatering til brukerne.

Til toppen