BEDRIFTSTEKNOLOGI

Medaljer til TCP/IPs oppfinnere

USAs president Bill Clinton har delt ut fortjenestemedaljer til 14 medborgere som har utmerket seg innen vitenskap og teknologi. Blant mottakerne er de som oppfant Internett-protokollen TCP/IP: Vinton Cerf og Robert Kahn.

Eirik Rossen
17. des. 1997 - 15:00

I dag er Kahn senior vice president i MCI, mens Kahn er leder for Corporation for National Research Initiatives (CNRI) som han grunnla i 1986. Cerf er blant dem som er kjent som "Internettets far".

TCP/IP var resultatet av en oppgave Cerf og Kahn arbeidet med innen det amerikanske forsvarsdepartementets byrå for avanserte forskningsprosjekter (ARPA: Advanced Research Projects Agency) på 1970-tallet. Byrået ville bygge et datanettverk - siden kjent som Internettets forløper ARPANet - som kunne la ulike typer datamaskiner kommunisere med hverandre. I tilfelle krig, skulle det være enkelt å kople sammen datamaskiner via kabel, radio eller satellitt, uten å måtte følge noen bestemt plan eller topografiske regler. Protokollen de kom fram til, gjorde det mulig for nettet å nærmest organisere seg selv.

De første årene måtte Cerf og Kahn arbeide hardt for å hindre prosjektet fra å ebbe ut på grunn av manglende bevilgninger. På 1980-tallet tok National Science Foundation over det daglige ansvaret.

Parhestene har tidligere mottatt en rekke utmerkelser, blant annet fra Den internasjonale teleunionen ITU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.