BEDRIFTSTEKNOLOGI

Medieavspilleren VLC fjernet fra App Store

Mener Apples DRM-løsning krenker fri programvarelisens.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2011 - 08:39

Det populære medieavspillingsverktøyet VLC media player ble gjort tilgjengelig på Apples App Store for iPad, iPhone og iPad touch i oktober i fjor, men har nå blitt fjernet igjen.

VLC er basert på fri programvare-lisensen GNU General Public License (GPL) som blant annet krever at programvaren må kunne videredistribueres av brukeren.

Selv om VLC har blitt tilbudt gratis via App Store, har Apples DRM-løsning satt en stopper for videredistribusjonen.

Ifølge Cnet News var det ingen av de opprinnelige VLC-utviklerne i VideoLAN-prosjektet som sendte inn VLC til App Store, men en tredjepartsutvikler som kalles Applidium.

I slutten av oktober sendte Rémi Denis-Courmont, en av VideoLAN-utviklerne, et formelt varsel til Apple om at VLC for iPad krenket GPL-betingelsene.

I et innlegg på Planet VideoLAN i helgen, bekrefter Denis-Courmont at VLC har blitt fjernet fra App Store av Apple. Han skal dog ikke ha fått noen begrunnelse for dette og tror egentlig ikke at det er hans varsel om copyright-krenkelse som er årsaken. Apple har tross alt forsatt å tilby programmet i to måneder etter at varselet ble sendt og gjort kjent.

Fjerning av VLC fra App Store var den ene av tre mulige reaksjoner Denis-Courmont ventet seg av Apple. Alternativt kunne selskapet ha fortsatt å tilby GPL-baserte VLC og dermed krenke lisensbetingelsene. Eventuelt kunne selskapet ha endret sine egne betingelser for distribusjon av gratis programvare til iOS.

Uansett hva Apple har lagt til grunn for å fjerne VLC fra App Store, så viser dette tilfellet at GPL og Apples betingelser for distribusjon av programvare til iOS, ikke er kompatible.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.