JUSS OG SAMFUNN

Mediedinosaurer skaper konvergenskoloss

En skulle kanskje tro at det ble noe sidrumpa over en fusjon mellom mediedinaosaurene Tribune og Times Mirror, men det er ikke tilfelle: Sammen vil de skape en konvergenskoloss som hopper rett inn på topp-20-lista blant verdens største nyhets- og underholdningskilder på Internett.

Øystein Kvistad
14. mars 2000 - 12:57

"New Media Powerhouse" er karakteristikken som går igjen i amerikanske medier om gigantfusjonen, som ifølge Mercury News verdsettes til åtte milliarder dollar - omlag 64 milliarder norske kroner (Wall Street Journal har på sin side vurdert avtalen til 6,5 milliarder dollar).

Gårsdagens fusjonsnyhet virker som en god deal for alle involverte parter: Planen er å etablere et selskap som kan tilby lokalt tilpassede medier på såvel papir som TV i samtlige av USAs tre største markeder. Chicago-baserte Tribune Co. og Times Mirror Co fra Los Angeles lover dessuten å satse tungt på Internett.

Det nye selskapet vil kort og godt bli en multimediagigant som via web kan koble sammen hele 22 TV-stasjoner, 11 dagsaviser (deriblant Chicago tribune og Los Angeles Times) og 4 radiostasjoner.

Noen markedsmessig ulempe er det vel heller ikke at konstellasjonen vil kontrollere det populære baseball-laget Chicago Cubs.

Mammut-selskapet vil sprinte rett inn på topp-20-lista over verdens største nyhets- og underholdningskilder på Internett, og dermed også blant de mer interessante webkandidater hva annonsering og e-handel angår.

Sammen vil de to selskapenes web-virksomheter skilte med over 3,4 millioner unike brukere hver måned.

- Vi mener vi skaper "Det ledende" multimedia-selskapet i Amerika, sier styreformann, president og daglig leder John W. Madigan i Tribune Co. til Mercury News.

Spørsmålet er om fusjonen - i likhet med AOL/TimeWarner-affæren - godkjennes av USAs tilsynsmyndigheter. I 25 år har føderale lover avskåret selskaper i USA fra å eie dagsaviser og fjernsynskanaler i en og samme by. Mer enn noe annet mediehus har Tribune Co. argumentert sterkt for at slike beskrankninger er ulogiske, og i disse konvergenstider mindre logiske enn noen gang.

Selv om fusjonsplanenen godkjennes av antitrustjegerne og det amerikanske "teletilsynet" (FCC), gjenstår det et betydelig regulatorisk problem nettopp med konstellasjonen Tribune/Times Mirror: Det sammenslåtte selskapet vil eie aviser og fjernsynskanaler i Los Angeles, New York og Hartford i Connecticut, noe som betyr at de enten må søke FCC om dispensasjon fra dagens regelverk for å få beholde alle stasjonene, eller få endret regelverket før stasjonene søker om fornyet lisens i 2006, skriver Wall Street Journal.

Avisen tror imidlertid spørsmålet blir avklart lenge før 2006.

- Oppkjøpet vil tvinge fram en avklaring i Washington om hvorvidt krysseierskap-forbudet er et nyttig og anvendbart verktøy i dagens raskt konvergerende mediemarked. Verden har endret seg på 25 år, kommenterer Washington-lobbyisten Richard Wiley tørt overfor Wall Street Journal. Han kjemper for en fjerning eller oppmykning av den gamle loven som han selv var med på å lage i 1975, da han satt som styreformann i FCC...

Nå konstaterer han at de fleste byer har dusinvis med radio- og fjernsynskanaler, satellittbaserte såvel som kabeloverførte, i tillegg til at den lynraske utviklingen på Internett for lengst har fjernet avisbransjens gamle monopolstilling. Wiley registrerer at også kringkasternes egen interesseorganisasjon NAB ønsker å få fjernet begrensningene på krysseierskap i det amerikanske medielandskapet.

Den nylig avgåtte presidentkandidaten for republikanerne, senator John McCain, har også angrepet den gamle FCC-loven. Som leder for senatets handelskomité har representanten fra Arizona bedt om å få fjernet regelen.

Den amerikanske kongressen tok forsåvidt opp spørsmålet så sent som i 1996 i forbindelse med debatten rundt den såkalte "Telecommunications Act", da det ble besluttet gjennomført en bred deregulering av telefoni-, kringkasting- og kabelvirksomheten i USA. Spørsmålet om krysseierskap rant imidlertid ut i sanden - det eneste lovgiverne besluttet var at FCC skulle "se på ordningen på nytt".

Nå håper man at Tribune/Times Mirror-avtalen vil fremskynde dette arbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.