Mediegigant saksøker norsk nettsuksess

Mener selskapet opptrer som parasitter.

Mediegigant saksøker norsk nettsuksess
Nyhetsbyrået Associated Press vil gå til søksmål for å stoppe Jørn Lyseggens selskap Meltwater.

Det norske IT-selskapet Meltwater har opplevd en fenomenal vekst med sin nettbaserte nyhetsovervåkingstjeneste. Nå trues selskapet av et stort søksmål fra det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP). De har levert inn et søksmål til en domstol i New York for å hindre at selskapet bruker deres artikler i sitt produkt.

Meltwater ble etablert i Oslo i 2001, under navnet Magenta. De har i dag 57 kontorer over hele verden og mer enn 20.000 kunder.

- Parasitter

Meltwater sitt hovedprodukt er en abonnementsbasert nyhetstjeneste, Meltwater News, der kundene får nyhetsvarsler basert på forhåndsdefinerte søkeord. Nyhetene hentes fra en rekke kilder på nettet, inkludert artikler distribuert via AP.

– Meltwater News er en parasittisk distribusjonstjeneste som konkurrerer direkte med tradisjonelle nyhetskilder uten å betale lisenskostnadene for å finansiere produksjonen av artiklene, sier Tom Curley, toppsjef i AP i en pressemelding fra nyhetsbyrået. Han sier at Meltwater sin virksomhet er klart negativt for deres mulighet til å drive «høykvalitets nyhetsrapportering».

De trekker frem at Meltwater konkurrerer direkte med flere av AP sine kunder, blant annet offentlige etater og bedrifter som bruker tjenesten for å følge med i nyhetsbildet.

AP reagerer særlig på at Meltwater bruker mer av artiklene enn andre nyhetsaggregatorer, særlig når det gjelder «breaking news» artikler. De hevder også at Meltwater har opparbeidet et stort arkiv med gamle AP-artikler, som ikke lengre er tilgjengelige på nettet.

Jørn Lyseggen, gründer og toppsjef i Meltwater, blir saksøkt av mediegiganten Associated Press (AP). Meltwater mener AP har misforstått hva de driver med.
Jørn Lyseggen, gründer og toppsjef i Meltwater, blir saksøkt av mediegiganten Associated Press (AP). Meltwater mener AP har misforstått hva de driver med. Bilde: Meltwater

– Overraskende

Meltwater stiller seg uforstående til anklagene fra AP.

– Vi har i dag blitt klart over søksmålet fra Associated Press. Dette er første gang vi har hørt om AP sine bekymringer og vi er overrasket. Ifølge deres pressemelding fremstår det for oss at de har misforstått hvordan vår tjeneste virker. Vi beklager at AP ikke ville diskutere saken med oss før de tok dette unødvendige skrittet, skriver selskapet i en pressemelding. De melder videre at de nå vil invitere nyhetsbyrået til en dialog.

Meltwater mener at de ikke bryter opphavsretten siden de bare viser kundene til nyhetskildens nettsider, på samme måte som en søketjeneste.

Viktig britisk avgjørelse

Meltwater skriver også at de ikke helt forstår hvorfor nettopp de, og ikke noen andre aktører i dette markedet, blir angrepet. Men dette kommer samtidig med en viktig britisk avgjørelse knyttet til samme sakskompleks.

– Men vi noterer oss at APs pressemelding kom ut på nøyaktig samme tid som det britiske opphavsrettstribunalet kom med en avgjørelse i favør av Meltwater i Storbritannia.

Avgjørelsen selskapet her viser til slår fast at de må betale for å levere henvisninger til nyhetssaker, men tribunalet har også kuttet lisenskostnadene som britiske nyhetsorganisasjoner krevde betydelig.

I et blogginnlegg skriver Jørn Lyseggen, gründer og toppsjef i Meltwater, at den britiske opphavsrettslovgivningen er utdatert. Avgjørelsen fra tribunalet kan du lese her.

digi.no følger saken

    Les også:

Les mer om: