FORBRUKERTEKNOLOGI

Mediekrig om DVD-arvtakere

Blu-ray Disc Association mener Intel og Microsoft villeder når selskapene forklarer sine valg av framtidig DVD-teknolologi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. sep. 2005 - 12:54

Intel og Microsoft annonserte tidligere denne uken at selskapene vil støtte lagringsformatet HD DVD, framfor det konkurrerende Blu-ray Disc-formatet. Selskapene nevner flere årsaker til valget, inkludert kompatibilitet med dagens DVD-standarder, lavere produksjonspris, muligheter for hybride løsninger med DVD på den ene siden, muligheten for å kopiere innhold over på brukerens harddisk og bevist lagringskapasitet.

I en pressemelding utgitt i går, kommer Blu-ray Disc Association (BDA) med kritikk av uttalelsene til Intel og Microsoft. Punkt for punkt imøtegår organisasjonen de to selskapenes argumenter. Fokus legges spesielt på IT-brukernes behov.

Når det gjelder kapasiteten, skriver BDA at kapasiteten til Blu-ray Disc er 50 GB. Dette vil være tilgjengelig ved lanseringen av både BD-ROM, BD-R og BD-RE. Ifølge BDA er dette 67 prosent mer enn HD DVDs 30 GB ROM-kapasitet og 150 prosent mer enn den innspillbare lagringskapasiteten, noe BDA mener er kritisk for brukerne av datamaskiner.

Når det gjelder muligheten til å kopiere platens innhold, blant annet til brukerens harddisk, opplyser BDA at det ikke er formatet, men AACS-kopisperresystemet, som benyttes av begge formatene, som avgjør om dette skal være mulig.

BDA hevder at Blu-ray Disc (BD) var det første formatet som introduserte en hybrid plate som kan inneholde film med både høy og standard oppløsning på en enkel plate - faktisk på den samme siden av platen, noe som gjør det mulig å sette en etikett på den motsatte siden.

    Les også:

Ifølge BDA både kan og vil BD-opptakerne og -avspillerne inneholde en rød laser i maskinvaren som støtter dagens DVD-formater. BDA påpeker at dette også er tilfellet for H DVD.

Dessuten er BD bygget på BD-Java, en plattform for å forfatte og levere interaktiv funksjonalitet knyttet til film, musikk og spill. BDA mener iHD, Microsoft-teknologien som benyttes i HD DVD, er eksperimentell og langt fra bra nok.

Microsoft har allerede svart på kritikken. Ifølge Ars Technica, er Richard E. Doherty, programsjef i Microsofts konvergensgruppe for mediebasert underholdningsteknologi, svært tvilende til BDAs lanseringsplaner.

- HD DVD har bevist at det kan levere 30 GB kapasitet i dag, med potensial om enda større kapasitet. 50 GB-påstanden for BD-ROM-platene er uprøvd og vil ikke være tilgjengelig på mange år, ifølge diskusjoner med større japanske og amerikanske produsenter av plater, sier Doherty.

- Ikke bare mangler produsentene fungerende testlinjer, de kan ikke engang forhåndsbestille utstyret for å begynne evalueringen av denne platen. De kan ikke vurdere kostnaden ved disse platene, eller om de kan produseres i det hele tatt. De store produsentene kan masseprodusere 30 GB HD DVD-plater i dag, og det er velkjent at disse platene vil koste mindre å produsere enn 25 GB Blu-ray-plater med lavere kapasitet.

Doherty mener også at mens HD DVD-formatet har vist at de vil ha hybride plater klare for forbrukerne ved lanseringen, finnes det ikke noe veikart over utviklingen og tilgjengeligheten av hybride Blu-ray-plater. Han mener det heller ikke er bevist platene kan produseres.

- Mens det kan være mulig å produsere en slik plate i en gang i framtiden, indikerer ingen data at disse vil bli kunne være tilgjengelige ved lanseringen, og det er usannsynlig at de vil bli tilgjengelige på flere år, legger han til.

Når det gjelder mulighetene til å kopiere innholdet på en lovlig måte til for eksempel en PCs harddisk eller til en bærbar spiller, i tillegg til streaming av innholdet over et hjemmenettverk - kalt for Managed Copy, krever Microsoft at dette skal være mulig på alle platene. Med BD skal utgiverne kunne velge om de vil tilby slik kopiering eller ikke.

- Mens HD DVD offentlig har forpliktet seg til obligatorisk støtte for dette, har ikke BD gjort dette og fortsetter å nekte å gjøre det, sier Doherty.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.