JUSS OG SAMFUNN

Medieorganisasjoner skal hjelpe Snowden i sak mot den norske stat

 

NTB
23. mai 2016 - 15:55

Oslo (NTB): Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Presseforbund (NP) vil bistå den amerikanske varsleren Edward Snowden i hans sak mot den norske stat.

– Grunnen til at vi har gjort dette er fordi vi mener at det materialet Snowden har brakt videre har så stor verdi, og faller under arbeidet vi som organisasjoner arbeider for. Vi håper at vi kan bidra til at Snowden kan komme til Norge for å motta en pris for sitt arbeid, sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Hun sier at Snowden-saken har vist at varsling om internasjonale forhold også angår Norge –  og norsk journalistikk.

Arbeider for bedre varslervern

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening la vekt på at Snowden ikke spredte informasjonen direkte og uredigert på nettet.

– Han valgte ut en seriøs nyhetsredaksjon, med en ansvarlig redaktør, som han visste kunne håndtere materialet på en god måte, og slik at han ikke avslørte mer enn det han mente var nødvendig, sier Jensen, som også sa at det både nasjonalt og internasjonalt jobbes det med å styrke varslervernet.

– Varslernes status og betydning har fått anerkjennelse fra FN-organer og nedover til norske kommunestyrer. Og da må vi kunne vise til at vi faktisk klarer å håndtere en varsler når vi ser en, sier Jensen.

– Mange varslere er journalisters anonyme kilder. Når vi nå blir partshjelpere, ser vi dette som en naturlig del av arbeidet for bedre varslervern også internasjonalt, sier leder for Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Staten ber om avvisning

Edward Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA, der han er siktet for spionasje og lever i dag i eksil i Russland.

Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Snowden Ossietzky-prisen for 2016 og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november.

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Derfor ble det i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Onsdag forrige uke ble det kjent at staten ved Regjeringsadvokaten ba Oslo tingrett avvise søksmålet fra Snowden.

Staten begrunner sitt syn med at spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, men bør prøves rettslig etter de standarder som settes for straffesaker. Det vil først kunne bli aktuelt dersom det kommer en utleveringsbegjæring mot Snowden, noe staten anfører at ennå ikke har skjedd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.