JUSS OG SAMFUNN

Medlemsboom kan gi EU-plass

Doblet antall medlemmer etter dommen.

20. apr. 2009 - 14:07

Fredagen falt dommen i Pirat Bay-saken og de fire tiltalte ble dømt til ett års fengsel og 30 millioner svenske kroner i erstatning. Men den sviende dommen har fått en helt annen virkning enn det domstolene hadde tiltenkt. Bare siden fredag er antallet medlemmer over doblet, ifølge dn.se.

På samme klokkeslettet som de fire tiltalte ble dømt til fengsel og en klekkelig sum erstatning, klokken 11.00 den 17. april, hadde Piratpartiet 14.711 medlemmer.

Klokken 17.55 den 19. april hadde medlemstallet økt til 28.095 medlemmer.

I skrivende stund har medlemstallet vokst til 31.880.

Partiet har dermed blitt Sveriges fjerde største parti målt i forhold til medlemstall.

De som stemmer Piratpartiet er i hovedsak unge. Flest er født rundt 1990 og ni av ti medlemmer er menn. Piratpartiet ble stiftet 1. januar 2006 og ledes av Richard Falkvinge.

Debatten rundt den omstridte svenske overvåkningsloven (FRA-loven) og fildelingsspørsmål har gitt partiet håp om å vinne frem ved neste års valg til EU-parlamentet.

Den voksende medlemsmassen gjør nå Piratpartiet til en betydelig aktør som gir det en sjanse til å vinne en representant ved EU-valget i 2009.

Den svenske statsviteren Ulf Bjereld fra Universitetet i Gøteborg tror partiet har relativt gode muligheter. Blir valgdeltakelsen som ved valget i 2004 vil det ifølge professoren bare kreve 100.000 stemmer for å få en plass.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.