"Megaservices" skal trekke webutviklere til Windows

To av tre store webutviklingsprosjekter sverger til Java og Corba. Microsofts mottrekk "Megaservices" skal gi utviklerne nye uimotståelige redskap og tjenester.

To av tre store webutviklingsprosjekter sverger til Java og Corba. Microsofts mottrekk "Megaservices" skal gi utviklerne nye uimotståelige redskap og tjenester.

De nye tjenestene og verktøyene skal offisielt kunngjøres på et stort arrangement i San Francisco i dag, ifølge blant andre Wall Street Journal og News.com. "Megaservices" er ledd i en strategisk reorientering av Microsoft, kjent som Windows DNA 2000, der DNA står for Distributed interNet Architecture.

Noen av de viktigste bestanddelene i de nye megatjenestene er:

  • Passport, et opplegg for legitimasjon og betalingsformidling over Internett
  • LinkExchange, et system for å utveksle bannerannonser
  • Babylon, mellomvare for å knytte webapplikasjoner til eksisterende økonomisystemer og andre tjenerbaserte applikasjoner.
  • BizTalk Server, XML-baserte komponenter som kommuniserer spesielt med Microsoft Outlook.

Ifølge en rapport fra Forrester Research, foretrekker to av tre store selskaper å bygge sin webutvikling på ikke-Microsoft arkitektur som Java og Corba, framfor Microsofts objektmodell COM. Bill Gates fanget opp den samme trenden i fjor da han skrev et internt dokument om behovet for en egen Microsoft "web plattform" kalt Megaserver.

Microsofts problem er at selskapet ennå ikke kan tilby noe integrert verktøy for å utvikle nettsteder med avansert interaktivitet og elektronisk handel. Verktøyene nevnt ovenfor skal integreres i utviklerpakken Visual Studio 7.0 i løpet av neste år. Målet er å gjøre det like enkelt å lage webapplikasjoner som det er å programmere i Visual Basic.

Det dreier seg altså om en forhåndsannonsering av produkter som kan ventes i løpet av et års tid. Hensikten kan blant annet være utsette avgjørelser hos brukere som ellers ville ha valgt eksisterende produkter fra Microsofts konkurrenter, her det i kommentarene til kunngjøringen. Det pekes også på at Microsofts strategiske reorientering gjenspeiler Bill Gates' ønske om å holde Microsoft på topp i en tid da PC-er ikke nødvendigvis blir det mest utbredte middelet for Internett-tilgang.

Til toppen