Meget skuffende salg for supertelefon med Windows

HTC-telefonen er en teknologisk drøm og skulle bli Microsofts gjennombrudd i mobilmarkedet, men...

HTC-telefonen er en teknologisk drøm og skulle bli Microsofts gjennombrudd i mobilmarkedet, men...

Bransjefolk og mange analytikere påstår at kampen om mobilmarkedet står mellom Nokia og Microsoft. Etter mange forsøk, har nå Microsoft fått to supertelefoner med Windows i salg. Men nok en gang kan det lugge i motbakken for Microsoft.

Begge telefonene er laget av Taiwan-selskapet HTC. Salget av 'Orange SPV' starter først nå, men tallene for den første telefonen lover ikke bra. Telefonen leveres under mange navn fordi operatørene setter på sitt eget i motsetning til når de selger Nokia eller Samsung-telefoner. XDA, Spaceneedle, Qtec eller High Technology er noen av navnene. Siemens selger også telefonen under navnet SX56 i USA.

Les også

Funksjonsmessig skulle mye ligge til rette for et braksalg. Telefonen er nemlig en full Windows-lommemaskin med integrert mobiltelefon og GPRS-dataoverføring. Dermed kan du surfe på nettet, motta vanlig epost, lese bøker, se på video og lytte til musikk.


digi.no fikk prøvekjøre telefonen i høst og vi var ganske imponert over både muligheter og fart.

Likevel har telefonen solgt katastrofalt dårlig, forteller senior-analytiker Neil Mowston ved London-kontoret til det store analyseselskapet Strategy Analytics til digi.no.

- I hele Vest-Europa har selskapet bare solgt 5-8000 telefoner siden den første lanseringen i Nederland sent i mai. Det betyr at det stort sett bare er en mindre gruppe utviklere som har kjøpt telefonene. I bransjen heter det seg at uansett hva du lanserer, er det alltid 50.000 kunder i Vest-Europa som har god nok råd eller er nyhets-interesserte nok til å kjøpe, men selskapet har ikke engang klart å vekke alle disse, sier Mowston til digi.no.

Han mener hovedproblemet er at telefonen er kostbar - 700-800 euro er for mye.
- Telefonen er spennende fordi den kan brukes som en mobil dataterminal i næringslivet, men foreløpig finnes det ikke løsninger og programvare for dette. Prisen må ned, og det vil ta tid å utvikle programmene.

Han går dermed et langt skritt mot å si at Microsoft vil kunne lykkes over tid, men at telefonen er forut sin tid.
- Vi tror at 59 prosent av alle lommedatamaskiner (PDAer) kommer til å være trådløse innen 2007, forteller han.

Til toppen