JUSS OG SAMFUNN

Meglerne er skeptisk til «åpen» finn.no

- Det vil svekke kjøperens rettssikkerhet, sier Norges Eiendoms-meglerforbund.

7. jan. 2009 - 14:15

Forbrukerrådet er fornøyd med at private boligselgere selv skal kunne legge ut annonser på boligportalene på internett.

- Forbrukerrådet har vært en pådriver for at boligeieren selv burde få lov til å legge ut annonser på Finn.no og andre portaler, sier rådgiver Jarle Vinje i Forbrukerrådet. Til nå har bare advokater og eiendomsmeglere kunnet annonsere eiendom på nettportalene. Dette har vært til skade for forbrukerne, mener Forbrukerrådet.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys varslet onsdag en forskrift som skal pålegge nettportalene Finn.no, Tinde.no, Zett.no og Ny.no å ta inn eiendomsannonser fra private.

Eiendomsmeglerne er skeptiske til en slik forskrift.

- De reglene vi har, bransjenormen og andre bestemmelser som skal verne forbrukeren, gjelder ikke for salg mellom private. Det vil svekke kjøperens rettssikkerhet, sier lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer.

Han nevner som eksempel de strenge reglene for behandling av bud som eiendomsmeglerne må følge.

- Jeg tror de fleste kjøpere vil føle seg tryggere hvis det er en mellommann som organiserer budrunden og ikke selgeren, sier Dreyer som også viser til at det er mange ting å sette seg inn i for den som skal selge en eiendom i markedet.

Også administrerende direktør Lars Vangen Jordet i landets største nettportal, Finn.no, er skeptisk til endringen.

- Vi tror kjøperen har større trygghet når han handler gjennom en megler enn fra selger direkte, sier Vangen Jordet til NTB. Han har ikke fått sett den varslede forskriften fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Når den eventuelt er vedtatt, vil Finn.no forholde seg til den.

Det foreligger ikke statistikk over hvor mange privatpersoner som forsøker seg som selgere av egen bolig.

- Rundt 100.000 salg formidles av eiendomsmeglerne årlig. En stor del av omsetningen som ikke går gjennom megler, er private overdragelser i forbindelse med arv og skifte. Det er svært lite privat salg av bolig i det åpne marked, så dette er ikke noen stor sak for oss. Det viser seg ofte at de som forsøker å selge selv gir opp og oppsøker en eiendomsmegler, sier Dreyer til NTB.

Også i dag er det mulig for privatpersoner å annonsere boligen sin på nettportalene. Da må de imidlertid annonsen formidles gjennom en aktør som får lov til å annonsere på portalene.

Flere advokatkontorer og andre firma tilbyr ulike «pakker» ved salg av eiendom. Pakkene kan inneholde hjelp til å lage salgsoppgave, legge ut annonser på nettet, bistand ved visning og hjelp med papirarbeidet ved salg. Selgeren kan velge hvor mye han vil gjøre selv og hvor mye bistand han vil betale for. Det kan redusere utgiftene i forhold til et meglerhonorar

Konkurransetilsynet har laget utkast til forskriften som skal åpne nettportalene for private boligselgere. Tilsynet mener dagens regler begrenser konkurransen. Fornyingsminister Grande Røys er enig.

- Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen, sier statsråden, som mener dette vil føre til større konkurranse og lavere priser. Grande Røys sier at forskriften skal ut på høring så raskt som mulig. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.