JUSS OG SAMFUNN

Mektig allianse utfordrer Googles bokprosjekt

Amazon, Microsoft og Yahoo vil torpedere «tidenes bokavtale» med USAs forleggere.

Googles boktjeneste er fortsatt i beta. Merk lenken til den «banebrytende avtalen» med forfattere og utgivere. Avtalen utfordres nå av en bred koalisjon av blant annet forfattere og utgivere, i tillegg til teknologiselskaper som Microsoft, Amazon.com og Yahoo.
Googles boktjeneste er fortsatt i beta. Merk lenken til den «banebrytende avtalen» med forfattere og utgivere. Avtalen utfordres nå av en bred koalisjon av blant annet forfattere og utgivere, i tillegg til teknologiselskaper som Microsoft, Amazon.com og Yahoo.
21. aug. 2009 - 09:39

Wall Street Journal og New York Times skriver at kritikere av avtalen mellom Google, Authors Guild (USAs forfatterforening) og Association of American Publishers (USAs forleggerforening) er i ferd med å samle seg i noe som foreløpig kalles «Open Book Alliance».

Avtalen løste en konflikt mellom Google og opphavsrettsinnehaverne, og danner det juridiske grunnlaget for Googles prosjekt om å skanne all verdens bøker og tilby innholdet gjennom ulike typer digitale tjenester. Avtalen ble inngått i oktober i fjor, og sikrer forfatterne og forleggerne en andel av Googles inntekter fra disse tjenestene. Den kan ikke tre i kraft før det foreligger en formell rettslig godkjennelse.

    Les også:

Straks avtalen var inngått kom det en flom av protester fra blant annet forfattere, bibliotek, europeiske forlag og personvernaktivister.

Argumentene mot avtalen er at den sikrer Google mot krav fra opphavsrettsinnehavere for all slags framtidige tjenester rundt digitaliserte bøker, og at det gjør det bortimot umulig å lansere konkurrerende tjenester.

Den kommende «Open Book Alliance» skal søke å samle disse kreftene og hindre en rettslig godkjennelse av Google-avtalen, i hvert fall slik den foreligger i dag.

Arbeidet med å danne alliansen, som ventes formelt kunngjort i løpet av et par uker, ledes av den ideelle organisasjonen Internet Archive. Det prinsipielle målet for denne organisasjonen er å sikre «universell tilgang til all kunnskap», og den er mest kjent for sitt arkiv over gamle nettsider.

To personer uttaler seg til avisene om den kommende koalisjonen mot Google-avtalen: direktør Peter Brantley i Internet Archive, og en kjent antitrustadvokat i Silicon Valley, Gary Reback.

På slutten av 1990-tallet gjorde Reback seg særlig bemerket som beinhard kritiker av Microsofts forretningstaktikk, og han bidro sterkt til USAs justisdepartements harde antitrustlinje mens Bill Clinton var USAs president.

Brantley sier til Wall Street Journal at alliansen støttes av Special Libraries Association, New York Library Association, American Society of Journalists and Authors, og av teknologigigantene Microsoft, Amazon.com og Yahoo. Microsoft og Yahoo bekrefter at de er med, mens Amazon ikke vil kommentere saken. Amazon-sjef Jeff Bezos har tidligere stått fram i mediene med kritikk av Google-avtalen.

Hensikten med koalisjonen, ifølge Brantley, er å dokumentere ulike problemstillinger rundt Google-avtalen, særlig rundt antitrust og personvern. Det er ikke et poeng å opptre som én enhet overfor selve rettsprosessen: Det er blant annet opptil medlemmene å avgjøre om de vil søke å blokkere avtalen, eller endre den.

Reback gir tilsvarende opplysninger til New York Times som Brantley gir til Wall Street Journal.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.