Mektig konsortium vil kapre raske WLAN

Intel har samlet 27 nøkkelaktører for å standardisere superraske WLAN, på egne premisser.

Intel har samlet 27 nøkkelaktører for å standardisere superraske WLAN, på egne premisser.

Striden rundt framtidens standard 802.11n for superraske WLAN tok en ny vending i går da Intel og 26 andre store aktører, blant dem Apple, Broadcom, Cisco, D-Link, Lenovo, Sanyo, Sony og Toshiba, dannet Enhanced Wireless Consortium (EWC).

Hensikten med EWC er, ifølge pressemeldingen, «å akselerere standardutviklingsprosessen til IEEE 802.11n og fremme en teknologispesifikasjon for neste generasjon WLAN-produkter.»

Bakgrunnen er at IEEE-gruppen som skal standardisere 802.11n er delt i to leire som fremmer hver sin spesifikasjon. Den ene gruppen, TGn Sync, omfatter blant annet halvlederprodusentene Atheros, Agere, Intel og Philips, og utstyrsleverandørene Cisco, Matsushita, Nokia, Nortel, Samsung, Sony og Toshiba. Konkurrenten WWiSE omfatter halvlederprodusentene Airgo, Broadcom, Conextant, STMicro og Texas Instruments, og utstyrsleverandørene Mitsubishi og Motorola.

I mars ble det fortalt at TGn Sync-gruppen var i ferd med å få flertall, så ser hele prosessen ut til å ha gått i stå. I slike tilfeller er det uunngåelig at noen søker å få produkter ut på markedet for å hente støtte derfra for sin teknologi.

I midten av september ble det klart at WWiSE-medlemmet Airgo var i ferd med å vinne akkurat det kappløpet, og følgelig kunne hindre TGn Sync fra å oppnå det nødvendige 75 prosent flertallet i IEEEs standardiseringskomite.

    Les også:

EWC ser ut til å være et forsøk på å få standardiseringsprosessen i IEEE tilbake på sporet. Det framgår både av listen over konsortiets medlemmer, og av det som er kunngjort av hva slags teknologiske løsninger de vil arbeide for.

EWC omfatter to viktige aktører på WWiSE-siden, Broadcom og Conextant. På den andre siden har for eksempel TGn Sync-medlemmet Nokia nektet å være med, og har til og med uttalt seg kritisk til dannelsen av konsortiet. Nokia vil holde seg til IEEE-prosessen. WWiSE-medlemmet Motorola har inntatt omtrent samme standpunkt som Nokia. Av forståelige grunner er Airgo langt mer kritisk til EWC: Airgo-sjef Greg Raleigh uttaler til Wall Street Journal at dannelsen av EWC ikke er positivt, og at han betrakter konsortiet som en «avledning».

Når det gjelder teknologi sier EWC at de tar sikte på hastigheter opptil 600 Mb/s, og at en gitt applikasjon vil kunne nytte hele 100 Mb/s. Ellers samler EWC mange egenskaper fra både TGn Sync og WWiSE. De ønsker at 802.11n skal være bakoverkompatibelt med dagens standarder 802.11a/b/g. De vil ha strømsparende egenskaper, slik at den kommende standarden kan brukes også i mobilt apparatur, i tillegg til PC-er og faste underholdningsmaskiner. De vil dekke begge spektrene til dagens WLAN, det vil si 2,4 GHz og 5,0 GHz. Videre forener man de tidligere forslagene gjennom støtte for både 20 MHz og 40 MHz kanaler, og en til fire antenner.

EWC advarer at dersom IEEE-prosessen ikke kommer på beina igjen, vil også de vurdere å pøse ut egenspesifiserte produkter på markedet. Det kan sette IEEE på sidelinjen, siden EWC-medlemmene Intel, Broadcom, Atheros og Marvell i dag står for over 80 prosent av alt salg av WLAN-brikker.

IEEE har en selvpålagt frist i november på å kunngjøre spesifikasjonene til 802.11n.

Til toppen