JUSS OG SAMFUNN

Melder seg ut av BSA i protest

Kaspersky misliker piratjegernes syn på omstridt lovforslag.

6. des. 2011 - 16:13

Det amerikanske lovforslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) har vakt sterke reaksjoner, også blant selskapene som loven er ment å beskytte.

Kaspersky Lab melder seg nå ut av programvareselskapenes egen interesseforening mot piratkopiering, Business Software Alliance (BSA), i ren protest mot organisasjonens håndtering av SOPA.

Den overraskende beslutningen fremgår i et russisk nyhetsoppslag, og er senere bekreftet av toppsjef Eugene Kaspersky selv i en twittermelding.

BSA har imidlertid ikke vært udelt positive til SOPA.

I en kunngjøring sent i oktober uttrykte riktignok BSA-sjef Robert Holleyman støtte for lovforslagets formål om å bekjempe brudd på opphavsrett og piratvirksomhet. Men samtidig tok han til orde for justeringer.

- Det blir viktig å finne den rette balansen – mellom effektive tiltak mot nettpirater, samtidig som vi sikrer at loven ikke hindrer teknisk innovasjon eller evolusjonen av programvare og Internett, sa Holleyman.

For to uker siden gjentok han budskapet, og utdypet synspunktene sine ytterligere i et blogginnlegg.

- Hensikten er å ta de verste lovbryterne. For å unngå at flere enn de virkelig skjerpede tilfellene fanges opp, må definisjonen av hvem som kan saksøkes og hvilke virkemidler som tas i bruk, strammes inn og gjøres smalere. Rettssikkerheten, ytringsfriheten og personvern er rettigheter som ikke kan bli kompromittert.

Holleyman skriver også at «enkelte obervatører har reist rimelig tvil om hvorvidt noen av SOPA-bestemmelsene kan få utilsiktede konsekvenser. BSA har lenge vært motstandere av filtrering og overvåking av Internett. Alle disse bekymringene bør vurderes og tas hensyn til».

Men dette var altså ikke nok til å blidgjøre det russiske antivirusselskapet. Fra nyttår trekker de seg helt ut av BSA.

- Kaspersky har ikke deltatt i utformingen av lovforslaget, ei heller i debatten om SOPA. Vi støtter ikke dette initiativet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Google, Facebook, Twitter, Yahoo, AOL og en rekke andre nettselskaper har tidligere skrevet under på et opprop mot den foreslåtte lovgivningen.

Selv Microsoft skal ha uttrykt sterk misnøye med SOPA, uten at de offisielt har bekreftet dette. BSAs kanskje mest prominente medlem skal imidlertid ha tatt opp sine bekymringer internt med bransjeorganet, ifølge Cnet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.