Melissa har fått slemme søsken

Det fryktede makroviruset Melissa har fått to nye og tøffe søsken som sletter filer, både på PC-en og nettverket.

Det fryktede makroviruset Melissa har fått to nye og tøffe søsken som sletter filer, både på PC-en og nettverket.

Vi klarte å ta knekken på makroviruset Melissa, men nå kommer to nye versjoner som er betraktelig slemmere. Melissa-viruset skilte seg fra alle tidligere datavirus ved å være skrevet i makrospråket som følger med i Microsoft Office. Viruset aktiveres når du åpner et infisert Word-dokumenter og sender seg selv til alle eller mange som står oppført i adresseboken din.
Les om Melissa-viruset og hvordan du kan beskytte deg:
Hvordan beskytte seg mot makrovirus?
Melissa-smittede lite rammet av CIH
Melissa ga salgshopp på 50 prosent
Erfaringer fra besøk av Melissa og hennes søsken
Men det opprinnelige Melissa-viruset gjorde ikke noe mer skade. Senere har det dukket åtte-ti Melissa-kopier med små variasjoner, men det er først de to siste variantene som får den store antivirus-leverandøren Network Associates til å trykke på alarmknappen.


- Melissa.U og Melissa.V-variantene skiller seg ut fra de andre fordi de etter å ha spredd seg begynner å slette filer, forklarer Kay Seljeseth, daglig leder for Network Associates Norge til digi.no.

U-varianten sletter systemfiler på PC mens V-varianten sletter på innhold på tilknyttede servere.

Seljeseth forteller at mye av programvaren som skal fange opp det første Melissa-viruset ikke stopper de nye variantene. Network Associates' egne brukere må ha versjon 4025 av selskapets Virusscan for å være sikret mot de to Melissa-søsknene.

Til toppen