Mellommenn entrer e-handelen

Veksten i elektronisk handel og auksjoner via Internett har skapt en ny type bedrifter i USA: Mellommenn som sikrer at kontrakten blir fullbyrdet og garanterer mot bedrageri. En av pionérbedriftene er I-Escrow i San Mateo, sør for San Francisco.

Veksten i elektronisk handel og auksjoner via Internett har skapt en ny type bedrifter i USA: Mellommenn som sikrer at kontrakten blir fullbyrdet og garanterer mot bedrageri. En av pionérbedriftene er I-Escrow i San Mateo, sør for San Francisco.

Modellen er den samme som benyttes for eiendomsomsetning i USA. Egne deponeringsbedrifter tar imot betaling på en sperret konto – escrow account . De utsteder skjøte til kjøperen og frigir betalingen til selgeren først når alle punkter i kontrakten er oppfylt.

Sherman Kwok grunnla I-Escrow i 1997 da han forsøkte å selge sin gamle NeXT datamaskin online. Det var ikke vanskelig å finne en kjøper. Prisen ble de også fort enige om. Men da de skulle avslutte handelen, ble problemene uoverstigelige. Kjøperen forlangte at han skulle sende maskinen først, deretter ville han sende pengene. Kwok svarte at ettersom han ikke kjente kjøperen, ville han ikke sende maskinen før han hadde mottatt betalingen. Det endte med at Kwok beholdt datamaskinen og brukte den til å starte firmaet med i stedet.

I dag har I-Escrow over 20.000 kunder, og tilbys via auksjonssteder som eBay og Yahoo!. De tar gjennomsnittlig fem prosent av kjøpesummen i provisjon, med en glidende skala for dyrere gjenstander. Minsteprovisjonen er fem dollar (37,50 kroner).

Andre bedrifter som tilbyr liknende tjenester ar TradeSafe og Trade-direct. Ingen av dem er foreløpig børsnotert, så det er vanskelig å fastslå omsetningen. Men analytikere regner med en sterk vekst i dette markedet i tiden fremover.

Tjenesten fungerer slik: Straks kjøper og selger er blitt enige om pris og vilkår, kan en av dem bestille deponeringstjeneste via e-post. Bedriften sender en kopi av avtalen til begge parter. Kjøperen kan betale på hvilken som helst måte, unntatt kontanter. En av fordelene er at kjøper på denne måten kan bruke kredittkort. Når selger er en enkeltperson, uten mellomledd, er det vanskelig å bruke kredittkort. Deponeringsfirmaet varsler selgeren når betalingen er mottatt, og selgeren sender deretter gjenstanden på en måte som kan tilbakespores – vanligvis med UPS, FedEx eller rekommandert pakkepost.

Når kjøperen har mottatt varen og konstatert at den tilfredsstiller kravene, varsles firmaet, som så sender selgeren en sjekk på kjøpebeløpet, minus provisjon.

Til toppen