Men Cyrix var ikke død

Nylig ble det lansert en helt ny Cyrix-prosessor. Dette til tross for at selskapet Cyrix ikke eksisterer lenger.

De fleste trodde at Cyrix-prosessorenes tid var over da Cyrix ble kjøpt opp av VIA Technologies i fjor høst. Riktignok har VIA fortsatt å produsere en del av de tidligere Cyrix-modellene, men få trodde at selskapet ville utvikle en helt nye prosessorfamilie basert på Cyrix' teknologi.

Cyrix III – første Cyrix-prosessor som VIA utvikler på egenhånd
Cyrix III – første Cyrix-prosessor som VIA utvikler på egenhånd. Foto: VIA Technologies

I begynnelsen av forrige uke lanserte nemlig VIA Cyrix III-prosessoren. På papiret er dette en avansert billigprosessor med ytelse tilsvarende Intels Celeron. Prosessoren, som passer inn i det vanlige Socket 370-grensesnittet, støtter systembusshastigheter på opptil 133 MHz og 3D-instruksjonssettet 3DNow!. Dette betyr også støtte for PC133 minne og AGP4X-grensesnittet.

Cyrix III har en todelt hurtigminneløsning hvor det primære hurtigminnet er på 64 KB delt mellom data og instruksjoner. Det sekundære hurtigminnet, som arbeider med samme hastighet som resten av prosessoren, er på 256 KB.

Ifølge konfigurasjonsoversikten digi.no har fått av VIA, vil prosessorarkitekturen støtte klokkehastigheter på opptil 933 MHz. Men foreløpig vil Cyrix III kun leveres i modellene PR500 og PR533. Dette sier ingenting om hvor høy klokkehastighet prosessorene arbeider med, men er et ytelsesmål som trolig er sammenlignbart med ytelsen til Celeron-prosessorene med klokkehastighet som tilsvarer disse tallene.

Prisen på PR500 ventes å bli 84 dollar, mens enhetsprisen på PR533 er 99 dollar i kvanta på 1000 enheter. VIA har derimot ikke annonsert noen konkret leveringsdato, men demonstrerte systemer basert på brikkene under årets CeBIT-messe.

;