Mener AMD må investere for mange milliarder

Nvidias forskningssjef har klare formeninger om hva konkurrenten AMD må gjøre for å overleve.

Mener AMD må investere for mange milliarder

Nvidias forskningssjef har klare formeninger om hva konkurrenten AMD må gjøre for å overleve.

AMD har i flere år slitt både teknisk og økonomisk. Selskapet har likevel på ingen måte gitt opp, men det nok er begrenset hvor mange nye smeller AMD vil tåle før tilliten til selskapet forsvinner, både blant investorer og kunder. Selskapet har fortsatt store utfordringer framfor seg, både når det gjelder grafikkprosessorer (GPU) og sentralprosessorer (CPU).

    Les også:

I et intervju med Bit-Tech.net får AMD råd fra uventet hold, nemlig fra forskningssjefen i Nvidia, David Kirk. Nvidia er verden største leverandør av diskrete grafikkløsninger og én av AMDs hovedkonkurrenter.

- Det har gått nedover for AMD fordi de ikke har bygget en konkurransedyktig grafikkarkitektur på nesten to år, helt siden fusjonen mellom AMD og ATI. De har hentet teknikere fra GPU-teamene til Fusion, som integrerer GPU-teknologi i CPU-en. De er nødt til å gjøre fire ting for å overleve, men jeg tror ikke de har nok penger til å gjøre noe av det, sier Kirk. Han er riktignok ikke noen nøytral observatør, men observasjonene virker troverdige.

- Det første de må gjøre er å konkurrere med Intel, er prosessteknologien. De er nødt til å bygge nye fabrikker, sier Kirk.

De er nødt til å gjøre fire ting for å overleve, men jeg tror ikke de har nok penger til å gjøre noe av det Mens Intel kom selskapets første prosessorer basert på 45 nanometers prosessteknologi i november i fjor, vil ikke AMD kunne tilby prosessorer basert på en tilsvarende prosessteknologi før til høsten. Intel planlegger allerede en overgang til 32 nanometers prosessteknologi-

- Det andre de må gjøre er neste-generasjons CPU-teknologi. Det tredje er neste generasjons GPU-teknologi - vi kommer til å investere én milliard dollar på dette i år, og de må investere i samme størrelsesorden for å holde følge med oss, sier Kirk.

- Det fjerde er at de sier at framtiden kommer til å bli denne integrerte CPU/GPU-tingen kalt Fusion. Det finnes ikke noe bevis som antyder at dette er sant, de bare sier at det er slikt. De tror de og nå gjør det de.

- De er altså nødt til å gjennomføre disse fire multimilliard-prosjektene, men de taper for tiden en halv milliard dollar i kvartalet og de skylder åtte milliarder dollar. Deres omsetning er på omtrent tre milliarder dollar, så det er vanskelig å se framtiden i det bildet, sier Kirk, som mener AMD må trekke opp ikke bare én, men flere kaniner opp av hatten for å greie dette.

Til toppen