BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mener det offentlig må kreve åpne standarder

IKT-Norge mener det offentlige må bruke sin makt til å kreve åpne standarder ved nye innkjøp.

20. mars 2007 - 12:21

Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk jobber for åpne standarder og fri programvare, og opplever nå drahjelp fra politikere, myndigheter og regjeringen.

Det er opprettet både et nasjonalt kompetansesenter for fri programvare og OpenOffices standardformat ODF er blitt ISO-sertifisert. Flere land anbefaler nå ODF som eneste godkjente åpne elektroniske dokumentformat.

Også IKT-Norge støtter åpne standarder. På en dagskonferanse på Lillestrøm i dag i regi av Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk, forteller prosjektleder Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge, at bransjeorganisasjonen nå jobber hardt for at det offentlige skal stille sterkere krav til åpne standarder.

- Det offentlig må bruke sin makt til å kreve at leverandører skal levere løsninger basert på åpne standarder framover, sier Austlid.

Selv om regjeringen er positive og har uttalt sterke ønsker om åpne standarder, er det ikke godt nok, mener Austlid.

Hun viser til Danmark som har fått gjennomslag fra Folketinget om at det offentlige skal kun bruke åpne standarder. Tiltaket vil gjelde fra 1. januar 2008.

Austlid mener kravet bør være at brukeren kun møter ett brukergrensesnitt til offentlig sektor, og ut fra det skal de videre få tak i de tjenester de er på jakt etter. Det vil gi likebehandling for alle innbyggere i Norge.

I dag er det mange skjemaer på nett, men lite mulighet for interaksjon. I alt 431 kommuner tar selvstendige IT-beslutninger uten å samordne med hverandre. Det skaper fragmenterte tjenestetilbud. Det finnes nå 70 ulike nasjonale portaler og tjenester som gir mye av det samme tilbudet.

Røntgenbilder blir fortsatt fraktet i taxi og kjørt rundt omrking fra sykehus til sykehus, nettopp fordi systemer ikke snakker sammen.

- Det skal ikke være enten eller standarder, men ja takk begge deler. Når vi tenker en offentlig sektor i framtiden, må de være bevisst at de inngående standarder skal bygge på åpne standarder, som senere skal kunne snakke sammen og samspille. Offentlig informasjon og kulturarv må bygge på åpne standarder,og jeg skal selv kunne velge hvilke plattformer jeg vil bruke, sier Auslid.

Hun mener det ikke skal være nødvendig å måtte ha en Windows media player til PC-en for å kunne se klipp fra NRKs offentlige filmarkiv.

Austlid er likevel glad for at det har begynt å røre seg i bransjen. Microsoft og Novell har gått sammen om nye løsninger som skal bedre samspillet mellom selskapenes produkter, særlig Windows og Suse-Linux.

Avtalen innebærer også at alle kundene dekkes av begge selskapenes patenter, og at Microsoft forplikter seg til å avstå fra enhver patentforfølgelse av åpen kildekodefellesskapet.

Også Dell er på gli. For et par uker siden sendte John McCreesh, sjef for OpenOffice.orgs markedsføringsprosjekt, et åpent brev til Dell-sjef Michael Dell, hvor han tar initiativ til en samtale om hvordan prosjektet kan bygge et OpenOffice.org-produkt som vil leveres av Dell.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.