KARRIERE

Mener EDB angriper sine ansatte

Pensjonsvilkårene endres fordi EDB skal pynte seg for børsen, sier konsernutvalget.

15. juli 2009 - 10:53

EDB angripes i skarpe ordelag i en pressemelding der konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen, uttaler seg på vegne av konsernutvalget i Telenor. Telenor er majoritetseier i EDB.

I meldingen heter det blant annet:

– EDB går nærmest «over lik» i sine angrep på ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Nå angripes pensjonsvilkårene igjen, og det bare to år etter at man forsikret at man ikke hadde noen ambisjoner om å endre disse. Ansattes langsiktige investeringer i sin egen pensjon endres av EDB konsernet for å pynte seg for børsen. Majoritetseier Telenor lar det skje.

Salomonsen viser til at EDB, i likhet med resten av Telenor, har tidligere innført en ordning med innskuddspensjon for nyansatte, og for ansatte som ønsket det. Samtidig kuttet man pensjon til ektefelle og etterlatte. Disse tiltakene skal ha ført til betydelige besparelser for bedriften.

I våres har EDB drøftet flere alternativer for å kutte kostnader. Salomonsen forklarer at fagforeningene ikke har vært villige til å diskutere ytterligere endringer i pensjonsordningen. De mener en pågående tvist mellom bedriften og flere av foreningene om pensjonens avtalestatus først må avklares, mellom hovedpartene i arbeidslivet.

– Det er normal respekt for spillereglene at uenigheter om status til en avtale avklares først før man går på innholdet. En slik respekt finnes tydeligvis ikke i EDB. Etter et proforma informasjonsmøte hvor tillitsvalgte ikke fikk anledning til å sette seg inn i sakene på forhånd vedtar man nå å tvinge resten av de ansatte over på en innskuddsordning, heter det i meldingen fra konsernutvalget.

Salomonsen mener denne endringen vil straffe eldre arbeidstakere med lang ansiennitet i konsernet. EDB har sagt offentlig at ansatte som taper på nyordningen skal kompenseres. Salomonsen sier det er uvisst hvem som skal få kompensasjon, og hvor stor den eventuelt blir.

– Det er gitt en informasjon, men ikke drøftet med de ansattes organisasjoner.

EL & IT Forbundet oppfatter prosessen som «klart i strid» med hovedavtalen mellom LO og NHO.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.