Mener EU burde være fornøyd med Vista

Microsoft mener de siste endringene som er gjort til Vista burde gjøre EU-kommisjonen fornøyd.

Microsoft mener de siste endringene som er gjort til Vista burde gjøre EU-kommisjonen fornøyd.

Ben Fathi, leder for Microsofts avdeling for sikkerhetsteknologi, sier i et intervju med ZDNet UK at de har etterkommet de fire viktigste ankepunktene som EU-kommisjonen hadde mot Vista, den kommende oppgraderingen av operativsystemet Windows.

De fire ankepunktene var «Windows Security Center», «Patchguard» i 64 biters versjonen av Vista, lisensen til «XML Paper Specification» (XPS) og den automatiske oppgraderingen av nettleseren Internet Explorer fra versjon 6 til versjon 7 som gjennomføres i disse dager.

Innvendingen mot Windows Security Center var at alarmene derfra ville lede kunder til Microsofts egne sikkerhetsprodukter, eller til varer som selskapet anbefaler. EU-kommisjonen ville gi leverandører av konkurrerende sikkerhetsordninger en anledning til å slå av disse alarmene. Ifølge Fathi har Microsoft etterkommet dette kravet.

Patchguard er en ordning som hindrer all annen programvare enn Microsofts egen fra å kunne gjøre noe med kjernen i 64 biters utgaven av Vista. Hensikten er å hindre hærverk fra ondsinnet. Konkurrerende sikkerhetsleverandører som McAfee og Symantec bekymret seg over at Patchguard ville hindre også deres kode fra å påvirke Vista-kjernen, noe de mener er nødvendig for å få deres sikkerhetsprodukter til å virke etter hensikten.

EU-kommisjonen ba først Microsoft kutte ut hele Patchguard, men skal ha forsonet seg med et kompromiss der betrodde sikkerhetsleverandører, også McAfee og Symantec, gis tilgang til programmeringsgrensesnitt som lar dem omgå Patchguard.

XPS er Microsofts nye alternativ til Adobes PDF, altså et format for distribusjon av ferdige dokumenter. Det opprinnelige kravet fra EU-kommisjonen var å gjøre XPS til en åpen standard. Her ble kompromisset at Microsoft distribuerer XPS under en lisens fri for royalty, der alle som har lisens også kan videredistribuere XPS på fritt grunnlag, og der lisensinnehavere forplikter seg fra ethvert søksmål mot bruken av XPS.

Hva som er blitt av EUs innvendinger mot den automatiske oppgraderingen av IE6 til IE7, som pågår i disse dager, vites ikke.

Microsoft vil, ifølge ZDNet, ikke bekrefte hvorvidt EU-kommisjonen også har kommet med innvendinger mot krypteringen og håndskriftgjenkjenningen i Vista.

Til toppen