ANALYSER

Mener EU unnviker viktig mobil-TV-problem

Analyseselskapet Ovum mener EUs valg av mobil-TV-teknologi ikke vil løse det største problemet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2007 - 10:11

EU-kommisjonen skal ha forberedt et dokument hvor den støtter mobil-TV-teknologien DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) som et standardvalg for utrulling av mobil kringkasting i Europa. Målet med standardiseringen er å redusere markedsfragmenteringen. I Norge har NRK derimot valg en annen teknologi, DMB (Digital Multimedia Broadcasting).

Ut fra den informasjonen som til nå har lekket om EU-kommisjonens dokument, mener analyseselskapet Ovum at EU-kommisjonen ikke kommer med noen løsning på problemet analyseselskapet mener er et største hindret for utrulling av mobil kringkasting i EU-området, nemlig mangelen på spektre i UHF-frekvensbåndet.

    Les også:

I en analyse skriver Ovum at det dagens bruk av UHF-båndet til TV-overføring gjør at det er svært lite eller ingen ressurser igjen i dette frekvensområdet til å levere mobil kringkasting. Selskapet mener at det faktisk er denne mangelen på spektre som har oppmuntret til teknologifragmenteringen, med mobile kringkastingsløsninger som er tilpasset andre frekvensbånd.

"Å velge en enkelt standard er bortkastet hvis det ikke finnes noe felles spektrum tilgjengelig hvor den kan brukes", skriver Ovum.

Selskapet mener at EU nå må fokusere på å frigjøre frekvenser i UHF-båndet for å slippe fri markedspotensialet som ligger i mobil kringkasting. En slik frigjøring vil kunne skje på sikt gjennom nedleggelsen av analoge TV-sendinger.

Derimot mener analyseselskapet at EU-kommisjonens mulige avgjørelse om kun å satse på DVB-H, ikke har så stor betydning. Årsaken er at DVB-H allerede er den foretrukne løsningen blant mobiloperatørene i fire av de fem største EU-landene, nemlig Italia, Frankrike, Spania og Tyskland.

På kort sikt – inntil frekvensproblemene er blitt løst mener Ovum at fragmenteringen av mobil-TV-teknologiene vil vedvare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.