Mener FM-nettet trenger en milliard

Ifølge NRKs radiosjef må NRK, P4 og Telenor trolig ruste opp det 50 år gamle FM-nettet for rundt en milliard kroner. Men i Kulturdepartementet setter man spørsmålstegn ved hvor nedslitt FM-nettet egentlig er.

I samarbeid med Telenors kringkastingsnettselskap Norkring har radiokanalene planlagt at det digitale DAB-nettet skal erstatte det gamle FM-nettet fra 2014. Men kulturminister Trond Giske (Ap) har sagt nei til dette.

Likevel har partene latt være å bruke penger på det 50 år gamle nettet, som omfatter over 1.000 master på fjell og høydedrag over hele landet.

Ifølge NRKs radiosjef Øyvind Vasaasen er FM-nettet svært nedslitt og NRKs avtale med Norkring om radiodistribusjon løper bare fram til 2011.

- I prisen vi betaler ligger ikke oppgradering av nettet. Det er nesten bare strømutgifter i et ferdig nedskrevet nett, sier Vasaasen til Dagens Næringsliv.

Trond Giske har tidligere sagt at han ikke akter å ta stilling til om FM-nettet skal slukkes før 50 prosent av rundt to millioner norske husstander bruker DAB-radio. Så langt regner man med at det finnes rundt 160.000 DAB-radioer i Norge.

Statssekretær Hallvard Ingebrigtsen i Kulturdepartementet viser til at myndighetene har gått med på at radiokanalene selv skal styre overgangen til digital drift, og at de selv har valgt å satse på DAB-teknologien.

- Vi ønsker en digitalisering. Jeg forstår at kostnadene til vedlikehold må telle med. Men det er et spørsmål hvor nedslitt FM-nettet egentlig er. Vi vil få dobbeltdistribusjon av radio i mange år fremover. Det er jeg sikker på, sier Ingebrigtsen til Dagens Næringsliv. (©NTB)

Til toppen