KARRIERE

Mener fylket går ut mot sitt eget vedtak

Fri programvare-bedriften Mopo mener Nordland motarbeider sitt eget vedtak om åpne standarder i skolen.

7. juli 2006 - 13:47

Nordland fylkeskommune vedtok i april å påby elever i den videregående skolen å bruke bærbar PC. I det samme vedtaket heter det at «Fri programvare, åpne standarder og åpen kildekoding skal legges til grunn for valg av programvare og digitale verktøy.»

På fylkets offisielle nettsted er det nettopp lagt ut et brev til elever og foresatte som presiserer hvordan vedtaket skal settes ut i live.

For å lette den økonomiske belastningen på eleven, vil fylket 15. juli inngå avtale med en leverandør for å tilby en ordning der PC-en kan kjøpes kontant eller gjennom en treårig avtale. Elever som vil ordne dette på egen hånd, får beskjed om å velge en Windows XP eller Mac. De må også forholde seg til programvarelisten som leverandøren forhåndsinstallerer på Windows-PC-en som tilbys gjennom fylkets avtale.

Runar Ingebrigtsen i bedriften Mopo – som i fjor høst fikk årets «Ung Entreprenørpris» fra Bodø kommune, og som satser på fri programvare – mener programvalget undergraver fylkets vedtak om å satse på fri programvare, åpne standarder og åpen kildekode.

Bare tre pakker som tilfredsstiller fylkets vedtak, er med i programvalget: kontorpakken OpenOffice.org, nettleseren Firefox og tegneprogrammet Inkscape. De øvrige bryter med kriteriene fylket selv har vedtatt for valg av programvare, også for eksempel Skype, som Ingebrigtsen beskriver som «ufri og basert på lukkede standarder».

– Jeg reagerer meget sterkt på at fylkestingets vedtak ikke bare ignoreres, men direkte motarbeides, skriver Ingebrigtsen i sin blogg.

Ingebrigtsen peker på at det finnes frie alternativer til alle behov som dekkes i listen.

– Hvorfor dette pålegget? Hvem i organisasjonen har noe å tjene på at elevene blir tvunget til å gå mot fylkestingets vedtak? Hvem har interesse av å forhindre elevene i å dra nytte av det enorme utvalget av programvare som befinner seg fritt tilgjengelig der ute? All historie viser at standardisering og åpenhet gir større verdi for forbruker, noe fylkestinget legger opp til at skal gjelde innen programvare også, skriver Ingebrigtsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.