Mener Gartner-rapport er blitt feiltolket

Gartner mener at flere har feiltolket selskapets rapport om begrunner for å velge eller se bort ifra Windows Vista.

Gartner mener at flere har feiltolket selskapets rapport om begrunner for å velge eller se bort ifra Windows Vista.

Gartner skrev tidligere i høst en rapport som liste opp det selskapet mener at er de ti viktigste nyhetene i Microsoft kommende operativsystem, Windows Vista. Mer interessant tok selskapet også for seg årsaker til at disse nyhetene ikke er så store som det Microsoft kanskje ønsker at kundene skal tro.

    Les også:

I et nytt notat, «A 2008 Windows Vista Deployment Begins With 18 Months of Preparation» som ble publisert i forrige uke, skriver Gartner at selskapets anbefalinger i noen tilfeller er blitt mistolket, noe som har ført til spørsmål fra selskapets klienter.

- Vi sier ikke at man bør ignorere Windows Vista fram til 2008, vi sier man bør være klare til å ta det i bruk i 2008. For å kunne rulle ut Windows Vista, må en betydelig mengde forberedelser ha blitt gjort. Utrulling vil ikke skje over natten. Det kan ta mange organisasjoner omkring 18 måneder etter at Windows Vista lanseres til å teste applikasjoner, få uavhengige programvareleverandører til å støtte applikasjoner, å bygge diskavbildninger og å kjøre pilottester, heter det i notatet.

Gartner mener dermed at organisasjoner som ignorerer Windows Vista til 2008 ikke vil være klare til å rulle det ut før i 2010. Selskapet mener at det største problemet vil være applikasjonskompatibilitet, og at selskaper bør stille to spørsmål knyttet til dette:

  1. Vil mine applikasjoner kjøre på Windows Vista?
  2. Vil min applikasjonsleverandør støtte applikasjoner som kjøres på Windows Vista?

Gartner mener at heller ikke leverandørstøtte for nye klientoperativsystemer skje over natten. Selskapet nevner at klienter så sent som i 2003 fortalte at de nettopp hadde mottatt nye versjoner av visse vertikale forretningsapplikasjoner som omsider hadde fått støtte for Windows 2000, som da var tre år gammelt.

Gartner mener at det sannsynligvis vil bli vanlig med tilsvarende forsinkelser i applikasjonsstøtten for Windows Vista.

Dessuten mener selskapet at i store og kompliserte organisasjoner med mange tusen PC-er, vil brukerantallet delt på ti gi en god indikasjon på hvor mange applikasjoner som behøver testing.

Gartner skriver nå at organisasjoner som benytter Windows 2000 allerede fra det tidspunktet Microsoft slipper RTM-utgaven (Release to Manufacturing) må arbeide med Windows Vista, og at organisasjonene bør snakke med leverandører av kritiske applikasjoner om Vista-støtte for Windows Vista er leveringsklar. Hovedmotivasjonen for dette er at Microsoft vil avslutte utgivelsen av sikkerhetsfikser i midten av 2010, samt at nye versjoner av programmer ikke lenger støtter Windows 2000.

Organisasjoner som kjører Windows XP kan ifølge Gartner vente noe lenger med å begynne utrullingen av Windows Vista. Gartner anbefaler i utgangspunktet organisasjonene i å gjøre dette i forbindelse med maskinvareoppgradering, siden arbeidskostnadene forbundet med oppgraderingen nødvendigvis vil bli høye. Kun PC-er som minst skal brukes i ytterligere to år bør oppgraderes, mener Gartner.

Men når det gjelder forberedelsene, må også organisasjoner som benytter Windows XP beregne minst 18 måneder før en utrulling av Windows Vista kan foretas.

Til toppen