Mener IBM stjal Linux-kode

SCO, eieren av Unix, mener at deler av koden i Linux tilhører dem og saksøker nå IBM for hele én milliard dollar. Søksmålet kan skade Linux-miljøet.

SCO, eieren av Unix, mener at deler av koden i Linux tilhører dem og saksøker nå IBM for hele én milliard dollar. Søksmålet kan skade Linux-miljøet.

SCO Group kjøpte rettighetene til Unix i 1995 og har senere solgt rettigheter til bruk av koden for alle selskaper som lager Unix-versjoner.

Nå hevder SCO at IBM har tatt biter av Unix-koden og lagt den inn i Linux. I frisk, amerikansk stil krever SCO hele én milliard dollar, 7,14 milliarder kroner, for tapte lisensinntekter fra Unix.

Akkurat hva IBM skal ha kopiert og lagt inn i Linux forteller ikke selskapet noe om. Det eneste selskapet sier er at IBM og SCO utviklet kode for å kjøre Unix på Intel-prosessorer. Men i Unix-lisensen ligger det hemmelige klausuler, forteller SCO.

Betaler ikke IBM, vil SCO trekke tilbake lisensen på IBMs Unix-versjon AIX i løpet av 100 dager.

I utgangspunktet burde et slikt krav gjøre alle Linux-brukere nervøse, for det burde bety at alle eller de fleste Linux-brukere nå bruker SCO-kode og vil bli møtt med et krav. Men det avviser foreløpig SCO, om enn i litt vage termer.

Spurt om SCO vil saksøke Linux-leverandører og kreve penger for sin kode, sier SCO "at det er mulig", men foreløpig tror selskapet det ikke foreligger noe problem med de fleste av lisenstagerne sine.

IBM benekter at selskapet har gjort noe galt i saken.

Til toppen