BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mener ikke-kommersiell resirkulering er best

Fair mener Norges 100 største bedrifter bør se på brukte PC-er som investering i samfunnsansvar.

3. apr. 2008 - 11:37

Norges 100 største bedrifter vil med jevne mellomrom de kommende årene få henvendelser fra organisasjonen Fair om å være med på partnerprogrammet FairRecycling. Brukte PC-er fra deltakerne i dette programmet havner på datarom i skoler i fattige land. Henvendelsene er ledd i det Fair kaller «Topp 100 kampanje». Kampanjen beskrives som et «etisk barometer» for Norges 100 største virksomheter.

De siste årene har Fair fått over 80 partnere, blant dem NHO, NTNU, Utenriksdepartementet og SFT. Fire av disse, Telenor, Storebrand, Wilh. Wilhemlsen og SAS Norge, er oppført på listen over 100 største bedrifter. Kampanjen «Topp 100» tar sikte på å rekruttere de resterende 96.

Fair beskriver seg selv som en ideell, humanitær miljøvernorganisasjon. Virksomheten finansieres dels gjennom Norad, dels gjennom det bedriftene betaler for å kvitte seg med sine PC-er på en måte som sikrer gjenbruk i mange år, og deretter sikrer miljøriktig gjenvinning.

Det er dyrere for en bedrift å resirkulere brukte PC-er gjennom Fair enn gjennom kommersielle tjenester som dem blant andre Greentech tilbyr. Med Fair må bedriftene betale, mens med Greentech får de penger igjen. Differansen er ikke stor i forhold til bedriftenes omsetning, men den tvinger Fair til å argumentere for at partnerne bør velge en løsning som virker negativt inn på regnskapet.

Kjernen i Fairs argumentasjon, slik daglig leder Terje Tjensvoll legger den fram i samtale med digi.no, kretser rundt begrepet "corporate social reponsibility", det vil si samfunnsansvar på konsernnivå. Tjensvoll er spesielt opptatt av å få Statoil Hydro over på sin side, både fordi de er Norges største bedrift, og fordi de representerer en næring som bør føle et spesielt ansvar for miljøet. Tjensvoll synes det er oppsiktsvekkende at hele olje- og gassnæringen er fraværende på listen over Fairs 80 partnere.

- Tidlig i fjor fikk vi en henvendelse fra Angola, med spørsmål om vi kunne medvirke til en ordning der de fikk tilgang til brukte PC-er for sine skoleelever. Vi tok kontakt med Statoil og Hydro. Det endte med at de takket nei, selv om de offisielt forplikter seg til å gi noe tilbake til land som de driver. De tjener svært gode penger på virksomheten i Angola.

I avslagsbrevet sa de norske oljegigantene at de mente ideen om å resirkulere brukte PC-er til utdanningssektoren var god, og at de ville komme tilbake til saken.

- Det er nå over ett år siden, og vi har ikke fått noe nytt svar, trass i gjentatte purringer, sier Tjensvoll.

Tjensvoll synes det er et viktig poeng at verken StatoilHydro eller de andre på topp 100-listen har tunge grunner til å si nei til Fair.

- Det er klart at de kan tjene kommersielt og kortsiktig på å avtale med for eksempel Greentech framfor Fair. Men så er det et moralsk spørsmål: Statoil Hydro skifter ut PC-er svært raskt. De kjøper nytt utstyr fort, før det de har er utrangert i andres øyne. Det betyr at utstyret som de avhenger har langt større annenhåndsverdi enn det fra departementer og andre virksomheter.

Det er dette som gjør brukte StatoilHydro-PC-er attraktive for dem som driver resirkulering på kommersiell basis.

- En fordel med å resirkulere gjennom oss, er at vi kan garantere at utstyret blir gjenbrukt i flere år, som tynne klienter. I motsetning til kommersielle aktører tilbyr vi miljørevisjon: Utstyret som avhendes til oss havner aldri på dynger, men disponeres på miljøriktig vis.

Tjensvoll er ikke i tvil om at han innen noen år vil ha all de største norske bedriftene som partnere.

- De vil utvikle seg et voldsomt press for å sikre miljøvennlig avhending av alt IT-utstyr. Det kan bli ødeleggende for ryktet og merkevaren å være blant de siste til mølla.

Fair er ikke fremmed for at det kan være gode unnskyldninger, men mener det dreier seg om et mindretall.

- Vi har vært på Yara, og konstatert at vi ikke passer inn i deres modell. De har nemlig leasing-avtale med Dell, slik at det er Dell som står for avhendingen av deres utrangerte PC-er. I dette tilfellet må vi følgelig forholde oss til Dell.

Et tilfelle som bidro til å få Telenor over på Fair, ifølge Tjensvoll, var en ny måte å bruke bærbare PC-er på.

- Vi har fått inn et antall bærbare fra Telenor som skal til skoler i Eritrea, i et område uten vanlig strømforsyning. PC-ene er moderne og i god stand, og de kan drives enkelt gjennom solceller. Det gjør at vi kan utnytte dem på en helt ny måte. Her har Telenor vært utrolig imøtekommende og sett potensialet, sier Tjensvoll.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.