Mener iPod er utryddingstruet

Rettighetsorganisasjonen EFF har opprettet en liste over utryddingstruet forbrukerelektronikk. Apples iPod med på listen.

Rettighetsorganisasjonen EFF har opprettet en liste over utryddingstruet forbrukerelektronikk. Apples iPod med på listen.

Musikk- og filmbransjen, særlig i USA, har lenge forsøkt å få myndighetene til å komme med lover og regler som kan forby program- og maskinvare som gir brukerne muligheter utover det bransjen selv mener er ønskelig. Dette inkluderer fildelingstjenester, verktøy for kopiering av DVD-film, enheter som kan gjøre opptak fra tv-en uten at reklamen tas med, eller uautorisert avspillingsprogramvare. Mye tyder på at underholdningsaktørene er i ferd med å lykkes.

Allerede finnes det konkrete eksempler at på produkter med de nevnte egenskapene er blitt forbudt, i alle fall i USA.

Electronic Frontier Foundation (EFF) har denne uken publisert en liste over en del av disse produktene, men mer interessant, også en liste over produktkategorier stiftelsen mener er utryddingstruet.

Den mest oppsiktsvekkende oppføringen i listen er Apples bærbare musikkspiller iPod, som sammen med en rekke andre multimedieenheter gjør det mulig for brukerne å ta opp, spille av og dele ut musikk, film og andre typer digitalt innhold.

EFF mener denne typen utstyr er truet av det som kalles "Induce Act", et radikal omskrivning av de amerikanske copyright-lovene som skal gjøre skaperne av nye teknologier ansvarlige i å "indusere" krenkelser av opphavsrett. EFF mener at omskrivningen ville ha ført til at videomaskinen ville ha blitt avlivet på spedbarnsstadiet hvis den hadde blitt innført på starten av 1980-tallet.

Listen inkluderer også programmet "Total Recorder", som for PC-ens ser ut til å være et lydkort, men som sender lydstrømmen til harddisken i stedet for til lydutgangen

Heftelsesfrie AD- og DA-omformere, det vil si elektronikk som kan konvertere mellom analogt og digitalt innhold. Med heftelser menes at omformerne vil se etter "vannmerker" i medieinnhold og nekte å lagre eller spille det av hvis vannmerkene forbyr det.

Hele listen, inkludert noen typer enheter som er blitt reddet, finnes på denne siden.

- Dette handler ikke om å redde ett eller to ”nerdedingser”. Det handler om å ta vare på den teknologiske utviklingen ved å la produkter bli designet av teknologer, i stedet for av Kongressen og domstolene, sier advokat Wendy Seltzer i EFF, i en uttalelse.

- Det vi ser er begynnelsen på utslettelsen av både nåværende og framtide innretninger, på grunn av en blanding av foreslåtte lover, rettstvister og overdreven bruk av eksisterende lover. Rettsakene ødelegger framtidig, teknologisk utvikling ved å ta livet av de beste av dagens innovasjoner, mener Seltzer.

Til toppen