BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mener IT-drift må teste utviklingsprosjektene

HP mener IT-drift må ta ansvar for å kvalitetssikre utviklings-avdelingens arbeid.

3. sep. 2007 - 12:39

I slutten av august arrangerte brukergruppen Norvegian OpenView User Group (NOVUG) en konferanse med temaer relatert til drift og overvåkning av IT-nettverk.

I den forbindelse holdt Colin Robb, sjef for HPs kvalitetssikrings-programvare, et foredrag der han blant annet tok for seg hvorfor HP kjøpte programvareselskapet Mercury, og hvorfor driftsavdelinger nå må komme seg på banen og ta en aktiv del i testingen av utviklingsprosjekter.

digi.no fikk et intervju med Robb etter foredraget, og ba han fortelle mer om hvorfor IT-drift må gjøre deler av jobben som egentlig er utviklingsavdelingens ansvar.

- 80 prosent av forretningssystemer er ikke testet skikkelig før de slippes løs i et produksjonsmiljø. Jo senere en bug oppdages, jo dyrere er den å fikse, sier Robb, til digi.no.

Dette er velkjent informasjon, men mange klarer likevel ikke å ta tak i det. Litt av årsaken til det, ligger ifølge Robb at det ofte er et for skarpt skille mellom utviklingsavdelingen og driftsavdelingen i IT-organisasjoner. Det går utover driftsavdelingen.

- Ingen er interessert i hva som skjer på utviklingen, men når applikasjoner feiler, er det drift som må rydde opp, sier Robb.

Han viser til statistikk som viser at 40 prosent av nedetiden som bedrifter opplever, skyldes applikasjonsproblemer. En stor andel av dette kommer fra egenutviklede systemer.

- Utviklingstiden kuttes stadig ned, og den reduserte tiden går utover testingen, sier Robb.

Robb kommer fra Mercury, et selskap som vokste seg store på å utvikle IT-systemer for å kvalitetssikre andre IT-systemer. Det er derfor ikke overaskende når han sier at løsningen på problemer ligger i automatiserte test- og kvalitetssikringssystemer.

Økt etterspørsel etter helhetlige automatiserte kvalitetssikringsløsninger var en viktig grunn til at HP kjøpte Mercury. Fra før av hadde HP en sterk posisjon i drifts- og overvåkningsmarkedet med sin OpenView-portefølje, men de var tynne på test- og kvalitetssikring.

Samtidig som HP så på muligheten for å entre Mercurys marked, var Mercury på vei inn på overvåkningsmarkedet der HP var en aktør med OpenView. HP valgte derfor å kjøpe Mercury, for raskt å komme godt på banen i det sammenmeltende fagfeltet.

- Det går saktere enn jeg hadde håpet, men mange flere snakker med meg om risiko, og risikobasert testing er mer forstått nå, sier Robb.

Tidligere var det slik at mange sendte ut ny programvare til distribusjon i hele IT-nettet så og si rett fra kompileringen. Slik er det ikke så mange som opererer lengre. Det kjøres tester, men det er en veldig forskjell i hvor omfattende og hvor strukturert dette arbeidet er i forskjellige bedrifter og organisasjoner.

Robb forteller at det er en kraftig forbedring av kvaliteten i arbeidet, men at det fortsatt er stort potensiale for forbedring, og dermed et stort potensielt marked for HP.

- Jeg vil si at markedet skyter fart. Det er bare 10 til 20 prosent som gjør ordentlig testing i dag, sier Robb.

Blant disse regner trolig Robb selskapene som allerede bruker testsystemene fra HP/Mercury. På den listen er det mange store og kjente norske selskaper og organisasjoner som for eksempel Dnb Nor, Telenor, Netcom, Statoil, Norsk Tipping og NAV.

Robb mener at de som gjør ordentlig testing har forstått at kvalitetssikring ikke bare er noe som utviklingsavdelingen må ordne opp i selv.

- Dette er ikke bare IT-kritisk, det er forretningskritisk, sier Robb, til digi.no.

Derfor må IT-drift komme på banen, og ta et ansvar for kvalitetssikringen før de nye løsningene kommer i drift. Hvis ikke vil de fortsette å få skylden når utviklingsavdelingen ikke har gjort jobben sin godt nok.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.