JUSS OG SAMFUNN

Mener IT-ministeren ikke har grep på PKI

IT-minister Heidi Grande Røys får strykkarakter av ID-ekspert for jobben med elektronisk ID.

2. okt. 2007 - 10:03

Innføring av elektronisk ID (PKI) skal gi enklere, effektiv og mer tilgjengelig offentlig forvaltning, men innføringen av elektronisk signatur drøyer. Arbeidet startet opp på midten av nitti-tallet på initiativ fra EU som et ledd i å sikre elektronisk informasjon.

Totalt handlingslammelse, tordner Arve Moss som tidligere jobbet med elektronisk ID i Telenor til Computerworld. Han peker på at Telenor Forskning og Utvikling allerede i 1996 hadde det tekniske utstyret klart for bruk av elektronisk ID i forvaltningsnettet.

Men Eivind Jahren i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) mener markedet for eID og elektronisk signatur fremdeles er umodent. Selv om PKI-teknologien er stabil, mener han bruksmåtene og forretningsmodellene ikke er stabile og er fortsatt for kompleks.

Han mener det vil ta tid å gjøre så gjennomgripende endringer som døgnåpen forvaltning og elektronisk ID.

Departementet behandler nå svarene fra høringsforslaget Et informasjonssamfunn for alle, som i motsetning til Grande Røys forgjenger, Morten Andreas Meyer, åpner for at det offentlig skal ta ansvaret i stedet for private aktører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.