Mener IT-studentene er blitt dårligere

Accenture, som hyrer stort sett IT-utviklere rett fra skolebenken, mener kvaliteten har falt.

Antall søkere til IT-skolene er dramatisk lavt og har vært det i flere år. Ifølge tallene fra samordnet opptak er antallet studenter som er kvalifisert til å søke studier i informasjonsteknologi og informatikk redusert med 21 prosent fra 2004 til 2005. Antall tilbud om skoleplass er redusert med 39 prosent, samtidig som nesten alle som har IT som primærvalg kommer inn på skolene.

Nå begynner studentene som startet da færre søkte, å komme ut av skolene og Accenture liker ikke det de ser. Konsulentgiganten hyrer de fleste av sine ansatte som skal arbeidet innenfor systemutvikling rett fra skolebenken.

– Både kvalitet og volum har falt. Vi må intervjue flere avgangselever før vi finner dem som er flinke nok, sier Accenture Norge-sjef Nils Øveraas til digi.no.

Han har en grei forklaring:

– Når færre søker på IT-studier og IT-skolene skal ta inn like mange elever, vil de måtte kutte karakterkravene på dem som kommer inn. Det har tatt tid å merke dette, men nå møter vi elevene ute i intervjuer, sier Øveraas. Accenture har derfor måtte begynne å spre sin rekruttering til flere skoler.

Øveraas er redd for at de nedjusterte kravene til studiekompetanse, kombinert med synkende interesse, vil senke kvaliteten ytterligere. Utdanningsdepartementet vurderer å gi elever som går på yrkesfaglig videregående skole mulighet til å komme inn på universitet.

– Vi har vært i dialog med skolene og vi deler deres bekymring for den manglende interessen for et fagfelt som har og kommer til å få stadig større betydning for verdiskapning i offentlig og privat sektor, sier Øveraas.

    Les også:

Til toppen