Mener kampen nå vil stå om ut-farten

Mener kampen nå vil stå om ut-farten

ADSL-brukerne har nok inn-fart. Framover vil det konkurreres om ut-fart, mener Nextgentel.

De siste årene har gitt en tung pris på fast-telefoni, for IP-telefoni er billigere og teleselskapene har ikke noen annet å servere kundene - høyere fart er ikke et argument når man skal snakke.

Det er et prispress i bredbånd-bransjen, men i det store og hele har bransjen hittil sluppet unna. Årsaken er enkel:

- Vi har hittil kunnet servere brukerne stadig høyere hastigheter i stedet for å kutte prisene, medgir Nextgentel-sjef Olav Stokke over digi.no.

Nå tror han markedet begynner å mettes, for mange har nå tilgang på nettlinjer på både 4 og 8 Mbits eller etterhvert ADSL2+ som gir opp mot 20 Mbits. De fleste er ikke i nærheten av å utnytte linjene sine, viser tall fra Nextgentel og ADSL2+ utnyttes egentlig bare av TV-sendinger.

Men Stokke avviser spådommer om at det da ligger ann til en priskrig på bredbånd. For han mener bransjen kan krige om enda en faktor: Opplastningshastigheten (ut-farten).

For den imponerer ikke så mye, på en 2-4 Mbits linje ligger opplastingshastigheten på 400 kilobit og selv på en 6,5 Mbits linje fra Nextgentel enten til bedrifter eller private er "sende-farten" bare på 750 kbits.

Stokke mener at video-tjenester som Youtube og tjenester som Joost, den nye TV-systemet til Skype/Kazaa-gründerne sammen med store epost-vedlegg skaper et behov for høyere ut-fart.

Han vil ikke varsle konkrete hastighetsøkninger, men forteller at Nextgentel, som nå eies av Telia, vil fokusere mer opp/ut-fart fremover. Nextgentel og andre ADSL-selskaper kan fritt justere hvor mye av frekvensene i telefon-ledningene de setter av til opp eller ned-hastighet.

Til toppen