Mener klagenemnd bare forsinker

IT-selskapet Zalaris saksøker Posten i stedet for å bruke nettopp Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA).

IT-selskapet Zalaris saksøker Posten i stedet for å bruke nettopp Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA).

Posten tildelte i fjor høst en kontrakt til datterselskapet Ergo Bluegarden. Det skjedde til tross for at konkurrenten Zalaris leverte inn et tilbud som var 40 prosent rimeligere enn Ergo Bluegardens.

Det førte til at administrerende direktør Hans-Petter Mellerud i Zalaris tidligere i år valgte å ta ut stevning mot Posten, fordi han mente Posten, som er heleid av staten, brøt anbudsreglene for offentlige anskaffelser.

Han valgte imidlertid å droppe en klage til Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA), og gikk i stedet rett til Oslo Tingrett.

– Vår juridiske rådgiver rådet oss til å hoppe over det. Det ville bare føre til en tidsforsinket prosess. Vi ser at flere saker som har havnet der ikke har ført til noe, sier Mellerud til digi.no.

– Mener du at dette klageorganet er uten verdi?

– Det vil jeg ikke uttale meg om, men vi mente at denne saken var så klar at vi i stedet valgte å gå til retten, sier Mellerud.

    Les også:

Det er ennå ikke kommet noen avklaring i saken. Posten har frist til midten av august til å svare på stevningen fra Zalaris. Samtaler mellom Posten og IT-selskapet har ikke ført frem.

– Vi har hatt en dialog med Posten, men har ikke blitt enige, sier han.

Posten valgte å gi kontrakten om utsetting av lønn- og personaltjenester til tidligere Posten-datter Ergo Bluegarden. Datterselskapet kom med et tilbud på 143 millioner kroner per år, mens Zalaris tilbød å gjøre jobben for rundt 100 millioner kroner.

Mellerud mener dette er en viktig prinsippsak som har stor betydning for konkurransen i IT-markedet. Derfor har han stevnet posten inn for tingretten, med et krav om 27 millioner kroner i erstatning.

– Det viktigste for oss er å få statuert et eksempel. Den beste måten å gjøre det på er å sørge for at det koster dem penger å bryte reglene. Det vil føre til at andre blir mer på vakt.

Han legger til at det burde være en selvfølge at en så stor aktør som Posten, som er heleid av staten, bør følge de reglene som er satt av det offentlige selv.

Zalaris ble etablert av Hans-Petter Mellerud i 2000. Selskapet tilbyr drifting av lønns- og

personaltjenester (business prosess outsourcing) i hele Norden. Selskapet har kunder som Bravida, NHO, Findexa, Infineon, Nokia og andre. Det er totalt 65 ansatte i selskapet.

Største eier i Zalaris er Nordic Capital Partner 4, som drives av IT-investeringsselskapet Reiten & co. I tillegg er Høegh Gruppen inne som eier, i tillegg til ledelsen og de ansatte.

Til toppen